Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne
Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia
Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.
Saudi-Arabia on pidättänyt viime aikoina etenkin naisten oikeuksien puolustajia. Kuva pääkaupunki Riadista. Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0.
Saudi-Arabia on pidättänyt jälleen ryhmän naisten oikeuksien puolestapuhujia. Kyseessä on maan ensimmäinen näkyvä hyökkäys toisinajattelijoita vastaan sen jälkeen, kun maan viranomaiset murhasivat yhdysvaltalais-saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin suurlähetystössä viime lokakuussa.
Uudet pidätykset tehtiin viime viikon keskiviikkona ja torstaina. Kiinniotettujen tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta uutistoimistot ja ihmisoikeusjärjestöt puhuvat vaihtelevasti jopa 12 pidätetystä, joista yksi on nainen.
He eivät olleet Saudi-Arabian näkyvimpiä aktivisteja, mutta he olivat uutistoimisto Reutersin mukaan ilmaisseet tukevansa naisten oikeuksia ja muita uudistuksia.
Pidätettyjen joukossa on muun muassa toimittajia. Kaksi pidätettyä on Yhdysvaltain kaksoiskansalaisia: Badr al-Ibrahim, joka on kirjailija ja lääkäri, sekä Salah al-Haidar, jonka äiti on kuuluisa naisten oikeuksien aktivisti Aziza al-Yousef.
Aktivisteilla on löyhät yhteydet niihin runsaaseen kymmeneen naiseen, jotka Saudi-Arabia pidätti viime vuoden toukokuussa. Naiset olivat kampanjoineet Saudi-Arabian naisiin kohdistuvaa holhoojajärjestelmää sekä naisten ajokieltoa vastaan. Ajokielto purettiin viime juhannuksena, mutta naisia pidetään ”pettureina” ja he ovat saaneet syytteet.
Alle kaksi viikkoa sitten kolme naisista vapautettiin tilapäisesti, joukossa myös Aziza al-Yousef, jonka poika pidätettiin viime viikolla. 11 muuta aktivistia on yhä syytettynä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan aktivisteja on kidutettu.
Saudi-Arabiaa johtaa käytännössä Mohamed bin Salman,joka nimitettiin maan kruununprinssiksi kesällä 2017. Hän on luvannut uudistaa maata, mutta toisinajattelijoiden pidätykset ovat kiihtyneet.
”Ei ole sattumaa, että Saudi-Arabian viranomaiset ottavat häpeämättömässä hyökkäyksessään kohteekseen kansalaiset, jotka ovat osa yhteiskunnan älyllistä, taiteellista ja aktivistimaisemaa. Ottamalla heidät kohteekseen he kertovat koko kansalle, että mitään valtion autoritaarisiin käytäntöihin kohdistuvaa kritiikin muotoa, edes kyseenalaistamista, ei sallita”, sanoo Amnestyn Lähi-idän johtaja Lynn Maalouf tiedotteessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia