Selvitys: Fossiilifirmat viherpesevät imagoaan sponsoroimalla urheilua – Kärjessä jalkapallo ja moottoriurheilu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Fossiilifirmat viherpesevät imagoaan sponsoroimalla urheilua – Kärjessä jalkapallo ja moottoriurheilu

Saudi-Arabian kansallinen öljy-yhtiö Aramco on kärkisijalla selvityksessä, jossa käytiin läpi fossiilisia polttoaineita tuottavien yritysten sponsoridiilejä urheilusektorilla.

Jalkapallo ruohikossa.

- Kuva: AnnRos / Pixabay.

Fossiilisia polttoaineita tuottavat suuryritykset pumppaavat miljardeittain sponsorirahaa urheiluun kiillottaakseen imagoaan, käy ilmi ilmastoalan ajatushautomon New Weather Instituten uudesta selvityksestä.

Se kävi läpi 205 aktiivista sponsorisopimusta, joiden arvoksi se arvioi 5,6 miljardia dollaria (6,2 miljardia euroa).

Suurin yksittäinen sponsorisopimusten tekijä on Saudi-Arabian kansallinen öljy-yhtiö Aramco, joka on satsannut lähes 1,3 miljardia dollaria kymmeneen sopimukseen. Sen jälkeen tulevat brittitaustainen petrokemian yhtiö Ineos, sitten Shell ja ranskalainen TotalEnergies.

Rahallisesti eniten saa moottoriurheilu, noin 2,2 miljardia dollaria, ja sen jälkeen jalkapallo, noin 995 miljoonaa dollaria. Öljy- ja kaasurahaa on myös esimerkiksi rugbyssa, golfissa, jääkiekossa, amerikkalaisessa jalkapallossa ja koripallossa.

Selvitys tehtiin käymällä läpi julkisia lähteitä sekä urheiludataa tuottavan SportBusinessin tietoja. Kaikkien sopimusten arvosta ei ollut saatavilla tietoa, vaan summat arvioitiin vertaamalla niitä vastaaviin sopimuksiin, joiden arvo oli tiedossa.

New Weather Institute kritisoi myös yksittäisiä urheilutähtiä, ovat myös vierailleet Lähi-idän maissa osana sponsorisopimuksiaan. Heitä ovat esimerkiksi jalkapalloilijat Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi sekä nyrkkeilijät Tyson Fury ja Anthony Joshua.

Fossiilifirmojen ”urheilupesu” on viime vuosina herättänyt yhä enemmän kritiikkiä. Esimerkiksi Pariisin olympialaisia kritisoitiin siitä, että sitä sponsoroivat AirFrance, Toyota ja terästuottaja ArcelorMittal.

”Fossiilisten polttoaineiden aiheuttama saastuminen sekä äärimmäiset sääilmiöt uhkaavat urheilijoiden, fanien ja tapahtumien tulevaisuutta aina talviolympialaisista jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin asti. Jotta urheilulla olisi turvallisuus, sen pitää puhdistautua suurilta saastuttajilta saamastaan likaisesta rahasta ja lopettaa oman tuhonsa edistäminen”, sanoo New Weather Instituten toinen johtaja Andrew Simms tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia