Selvitys: Kestävä palmuöljy ei aina olekaan kestävää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kestävä palmuöljy ei aina olekaan kestävää

RSPO-palmuöljysertifikaatin ulkopuoliset auditoijat ovat jopa peitelleet ympäristörikoksia, sanoo järjestö.

Palmuöljyfirmojen yleisesti käyttämässä RSPO-sertifiointijärjestelmässä on pahoja puutteita, jotka liittyvät muun muassa ympäristörikosten peittelyyn, sanoo brittiläis-yhdysvaltalainen ympäristörikoksia tutkiva järjestö Environmental Investigation Agency (EIA).

EIA:n tänään julkaistun raportin (pdf) mukaan ulkopuolisiin auditointeihin perustuva RSPO-järjestelmä ei toimi, sillä sen käyttämät auditoijat eivät tunnista palmuöljyplantaasien ongelmia ja joskus jopa piilottelevat niitä.

Ympäristöjärjestö WWF:n yritysten ja tuottajien vuonna 2004 perustama RSPO on aloite, jonka tarkoituksena on taata kuluttajille, että näiden ostamansa palmuöljy on tuotettu kestävästi ilman, että metsää tai uhanalaisten lajien asuinalueita on tuhottu tai alkuperäiskansojen oikeuksia vahingoitettu. Käytännössä sertifikaatin hankkivat yritykset voivat valita usean eri tason sertifiointeja, joista raskaimman avulla palmuöljy pystytään jäljittämään alkutuottajaan asti.

Sertifikaatin noudattamista valvovat auditoijat. EIA:n tapaustutkimuksiin perustuvan raportin mukaan he eivät usein kuitenkaan tunnista ja ehkäise kestämättömiä käytäntöjä, kuten ihmiskauppaa tai uhanalaisten lajien asuinalueiden pilaamista. Toisinaan ne jopa juonivat salaa plantaasien kanssa rikkomusten tai jopa ympäristörikosten piilottelemiseksi, raportissa kerrotaan.

"Monet kuluttajatuotefirmat delegoivat tällä hetkellä vastuunsa hankintakäytännöistään RSPO:lle ja sen auditoijille. Jos auditoijat vain laittavat rasteja ruutuun tai jopa piilottelevat kestämättömiä käytäntöjä, supermarkettien hyllyille joutuu tuotteita, jotka ovat ihmiskaupan, oikeuksien loukkauksien ja biodiversiteetin tuhoutumisen tahraamia", sanoo EIA:n metsäkampanjoija Tomasz Johnson.

Raporttia varten tehtiin tutkimuksia muun muassa Indonesiassa. Viime vuonna myös suomalainen Finnwatch tutki RSPO-sertifioituja tiloja Malesiassa. Muun muassa Neste Oilin ostaman palmuöljyn taustalta löytyi sertifioinnista huolimatta ihmisoikeusongelmia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia