”Sensaationarratiivit” varjostavat keskustelua muuttoliikkeestä, sanoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Sensaationarratiivit” varjostavat keskustelua muuttoliikkeestä, sanoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö

Suurin osa maailman siirtolaisista muuttaa muusta syystä kuin pakolaisuuden takia, selviää IOM:n raportista. Järjestön mukaan siirtolaisuudesta tarvitaan lisää selkeää ja todenmukaista tietoa.

Kypäräpäisiä naisia pöydän ääressä.

Rakennusalan siirtotyöläisten koulutus Thaimaassa vuonna 2023. Kuva: Pichit Phromkade / ILO Asia-Pacific / CC BY-NC-ND 3.0 IGO DEED.

Noin 3,6 prosenttia maailman väestöstä, 281 miljoonaa ihmistä, elää siirtolaisena synnyinmaansa ulkopuolella, selviää Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) vuotuisesta raportista.

Järjestö peräänkuuluttaa oikean tiedon tarvetta, sillä siirtolaisuutta varjostavat usein ”sensationalisoidut narratiivit”.

Raportin tilastojen mukaan kansainvälinen siirtolaisuus on viime vuosikymmeninä kasvanut. Synnyinmaansa ulkopuolella elävien ihmisten määrä on nykyisin yli kolme kertaa suurempi kuin vuonna 1970.

Eniten kansainvälisiä siirtolaisia on Euroopassa ja Aasiassa, yli 85 miljoonaa kummassakin. Niissä siirtolaisuus on myös kasvanut eniten.

Siirtolaisten osuus suhteutettuna väestöön vaihtelee merkittävästi maittain. Esimerkiksi Arabiemiraateissa yli 88 prosenttia väestöstä on siirtolaisia ja vaikkapa Tunisiassa vain 0,5 prosenttia. Suomessa osuus on seitsemän prosenttia, ja se on Pohjoismaiden pienin.

Merkittävin lähtöalue on Aasia, josta tulee yli 40 prosenttia kansainvälisistä siirtolaisista. Globaalisti yleisin lähtömaa on Intia. Seuraavana ovat Meksiko ja Venäjä.

Raportin mukaan noin 42 prosenttia siirtolaisista on pakolaisia, enemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta se tarkoittaa, että suurin osa siirtolaisista on muuttanut muusta syystä kuin konfliktin takia.

”Suurin osa siirtolaisuudesta on säännönmukaista, turvallista, alueellista sekä mahdollisuuksiin ja elinkeinoihin liittyvää. Silti misinformaatio ja politisoiminen ovat hämärtäneet julkista keskustelua, mikä edellyttää selkeää ja todenmukaista kuvausta siirtolaisuuden dynamiikasta”, IOM:n tiedotteessa todetaan.

Siirtolaisuuden taloudellinen merkitys on 2000-luvulla korostunut, sillä vuosina 2000–2022 siirtolaisten synnyinmaihinsa lähettämän rahan arvo nousi yli 650 prosenttia noin 831 miljardiin dollariin (774 miljardia euroon). 

Suurin osa rahasta ohjautuu matalan tulotason ja keskitulotason maihin, ja ne muodostavat merkittävän osan maiden bruttokansantuotteesta. Rahalähetysten arvo ylittää jo näihin maihin suuntautuvien suorien ulkomaaninvestointien arvon, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia