Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Siirtolaisuus yleisintä kehitysmaiden välillä
Viime vuonna maailmassa oli kansainvälisiä siirtolaisia enemmän kuin koskaan tilastohistoriassa.
Kansainvälisiä siirtolaisia oli vuonna 2015 enemmän kuin koskaan tilastohistoriassa. Euroopan pakolaiskriisistä huolimatta yleisin siirtolaisuuden muoto oli muutto kehitysmaista toiseen, osoittavat kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) uudet tilastot.
Viime viikolla julkaistun tilastokatsauksen mukaan synnyinmaansa ulkopuolella eläviä siirtolaisia oli vuonna 2015 244 miljoonaa. Vaikka määrä on ennätysmäinen, prosenttiosuutena laskettuna se on yhä noin kolme prosenttia maailman väestöstä – saman verran kuin viime vuosikymmeninä muutenkin.
Kehitysmaasta toiseen suuntautuva siirtolaisuus ohitti katsauksen mukaan viime vuonna kehitysmaista teollisuusmaihin suuntautuvan siirtolaisuuden. Kansainvälisistä siirtolaisista 37 prosenttia, eli 90 miljoonaa, on muuttanut köyhästä maasta toiseen, 35 prosenttia, eli 85 miljoonaa, taas köyhästä maasta rikkaaseen.
Teollisuusmaasta toiseen taas suuntaa 23 prosenttia lähtijöistä ja teollisuusmaasta kehitysmaahan 5 prosenttia.
Tilaston mukaan suosituimpia siirtolaisuuden kohdemaita ovat Yhdysvallat, Saksa ja Venäjä. Suhteutettuna väestömäärään kansainvälisiä siirtolaisia on eniten siirtotyövoimasta riippuvaisissa Persianlahden maissa: esimerkiksi Arabiemiraateissa 88 prosenttia väestöstä on siirtolaisia.
Suurin osa kansainvälisistä siirtolaisista on tilaston mukaan siirtotyöläisiä. Pakolaisia on runsaat 15 miljoonaa, mikä on 45 prosenttia enemmän kuin vielä kolme ja puoli vuotta sitten, suurimpana syynä Syyrian sisällissota. Suurin osa pakolaisista elää kuitenkin yhä kotimaansa rajojen sisäpuolella.
Samalla kun siirtolaisuus on kasvanut, siitä on tullut myös ennätysvaarallista. Viime vuonna 5 400 kansainvälistä siirtolaista menetti henkensä tai katosi matkallaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia