Sijoittajat vetävät joukolla rahojaan pois fossiilista polttoaineista – Summa kasvanut neljässä vuodessa 11 900 prosenttia
Muun muassa monet vakuutusyhtiöt luopuvat tuoreen raportin mukaan fossiilisiin polttoaineisiin tekemistään investoinneista.
Fossiilisten polttoaineiden tuotanto alkaa olla vastatuulessa, sillä yhä useampi institutionaalinen sijoittaja vetää varojaan niistä pois. Kuva: hobvias sudoneighm / Flickr.com / CC BY 2.0.
Lähes tuhat institutionaalista sijoittajaa on jo sitoutunut vetämään varansa pois fossiilisista polttoaineista. Niiden varat ovat yhteensä 6,24 biljoonaa dollaria eli noin 5,37 biljoonaa euroa, lasketaan tuoreessa raportissa.
Konsulttiyhtiö Arabella Advisorsin tekemän raportin mukaan kasvu on ollut huimaa. Vielä neljä vuotta sitten fossiilisista polttoaineista varansa vetäneiden sijoittajien varallisuus oli 52 miljardia dollaria (44,8 miljardia euroa), mikä tarkoittaa, että summa on kasvanut 11 900 prosenttia.
Ajatus ilmastonmuutoksen torjunnasta vetämällä sijoitukset pois fossiilisista polttoaineista sai alkunsa vuonna 2011 yhdysvaltalaisista yliopistoista. Raportin mukaan nyt sijoituksia vetävät etenkin vakuutusyhtiöt sekä eläkerahastot ja valtion omistamat sijoitusrahastot.
Tänä vuonna Irlannista tuli ensimmäinen valtio, joka on sitoutunut vetämään sijoituksensa pois fossiilisista polttoaineista. Kaupungeista suurin toimija on New York. Myös Maailmapankki on ilmoittanut vetävänsä rahansa pois öljyn ja kaasun etsinnästä ja poraamisesta.
Myös terveyteen, uskontoon, hyväntekeväisyyteen ja yliopistoihin sidoksissa olevat instituutiot vetävät rahojaan pois.
Syynä investointien vetämiseen ovat muun muassa eettiset syyt sekä se, että tarjolla on myös yhä useampia ei-fossiilisia rahoitustuotteita, raportissa kerrotaan.
Myönteisestä kehityksestä huolimatta fossiilisten polttoaineiden tuotantoon virtaa yhä rahaa. Kesäkuussa julkaistun selvityksen mukaan esimerkiksi G7-maat ohjasivat vuosina 2015–2016 ainakin sata miljardia dollaria (84,5 miljardia euroa) fossiilisten polttoaineiden tuotanto- ja kulutustukiin, vaikka ne ovat luvanneet luopua niistä vuoteen 2025 mennessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia