Suomeen suunnitellaan hävikkiruokaa myyvää kauppaa
Kirkon Ulkomaanapu kertoo perustavansa hävikkiruokakaupan, jonka tuotoilla tuetaan järjestön kehitysyhteistyötä ja katastrofiapua.
Maailmassa syntyy vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia ruokajätettä. Kuva: Katie Campbell / EarthFix / CC BY-NC 2.0.
Suomeen ollaan perustamassa hävikkiruokaa myyvää ruokakauppaa. Asialla on Kirkon Ulkomaanapu, jonka tarkoituksena on saada tuotolla varoja toimintaansa kehitysmaissa sekä katastrofitilanteessa. WeFood-kaupan tarkoituksena on myydä muuten kaatopaikalle päätyvää ruokaa 50–70 prosenttia tavallista halvemmalla. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.
"Suomessa päätyy vuosittain roskiin jopa 460 000 tonnia ruokaa. WeFood on yksi ratkaisu kasvavaan ruokahävikkiongelmaan, ja samalla se auttaa kehitysmaiden ja hauraiden valtioiden köyhimpiä, sillä kaupan tuloilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun työtä", sanoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen järjestön tiedotteessa.
Varoja kaupan perustamiseen kerätään virtuaalisella ”osakeannilla”, joka julkistetaan tulevana viikonloppuna Maailma kylässä -festareilla.
Ruokahävikkikaupan idea on peräisin Tanskasta, jossa järjestön sisarjärjestöllä on jo kaksi vastaavanlaista ruokakauppaa. Niissä käy 50 000 asiakasta vuodessa, Hukkanen kertoo.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia, eli kolmannes kaikesta ruuasta, heitetään pois. Teollisuusmaissa yli 40 prosenttia hävikistä tapahtuu myynti- ja kulutustasolla.
Kommentit
Mitäs jos ne rahat ees ohjattais kotimaan köyhille nyt ku köyhiltä taas leikataan. Ennen näitä samoja hävikkiruokia dyykattiin roskista ja jaettiin köyhille ja jotku dyykkas ekologisuuttaan. Sitte lukittii roskikset ja siirryttii leipäjonoon hakeen niitten kauppiaitten almut jotka suostu lahjottaa köyhille roskisten sijasta. Nyt leipäjonoruoat vähenee huimaa vauhtia kun roskisruoasta keksittiin tehdä bisnestä...en tykkää
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia