Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi
Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään G20-maat eivät tee tarpeeksi päästöjen vähentämiseksi. Melbournessa marssittiin ilmaston puolesta viime viikonloppuna. Australian on tuoreen ilmastoindeksin häntäpäässä. Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.
Ruotsi ja Marokko toimivat tällä hetkellä parhaiten ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta niidenkään toimet eivät riitä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden täyttämiseksi, käy ilmi tänään julkaistusta uudesta ilmastoindeksistä.
Vuosittain julkaistavan indeksin taustalla ovat kansalaisjärjestöt Germanwatch ja Climate Action Network sekä saksalainen tutkimusinstituutti NewClimate Institute. Ne arvioivat 56 valtion sekä EU:n ilmastotoimia ja -politiikkaa. Maat tuottavat 90 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä.
Indeksissä tarkastellaan maiden kasvihuonekaasupäästöjä, uusiutuvaa energiaa, energiankäyttöä sekä ilmastopolitiikkaa. Sen mukaan yksikään maa ei toteuta selvästi sellaista politiikkaa, jonka tuloksena olisi alle kahden asteen lämpeneminen. Siksi raportissa ei listata lainkaan kolmea parasta maata.
Parhaiten pärjäävät neljännellä sijalla olevat Ruotsi sekä Marokko, joka on kunnostautunut etenkin uusiutuvan energian käytössä. Sen sijaan monet vauraista G20-maista on luokiteltu kategoriaan ”erittäin alhainen”. Näitä maita ovat esimerkiksi Japani, Turkki, Venäjä ja Australia. Indeksin viimeisillä sijoilla ovat Yhdysvallat ja Saudi-Arabia.
Raportin mukaan vaikka uusiutuva energia kasvaa, useimmat maat eivät luovu riittävän nopeasti fossiilisista polttoaineista poliittisen tahdon puutteen vuoksi.
”Kun otetaan huomioon viime vuosien taloudellis-tekninen kehitys, tuskin voidaan oikeuttaa matalahiilisten ratkaisujen käyttöönoton viivästymistä”, sanoo raportin teossa mukana ollut Germanwatchin asiantuntija Jan Burck tiedotteessa.
Suomi on toiseksi parhaiden maiden kategoriassa sijalla 13. Sen sijoitus on kuitenkin laskenut viime vuodesta neljä sijaa. Suomi pärjää suhteellisen hyvin päästövähennyskategoriassa sekä uusiutuvan energian kategoriassa, mutta energiankäytössä ei, raportista selviää.
Puolan Katowicessa on parhaillaan käynnissä YK:n ilmastokokous, jossa pyritään sopimaan esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteutuksesta. Sopimuksen mukaan päästöjä on vähennettävä niin, että maapallo lämpenee alle kaksi prosenttia esiteolliseen aikaan verrattuna ja pyrkii 1,5 asteeseen.
Lokakuussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan maailman on tähdättävä nimenomaan alle 1,5 asteen lämpenemiseen, ei kahteen asteeseen. Silti uusien ennusteiden mukaan hiilidioksidipäästöt ovat nousemassa tänä vuonna ennätyskorkealle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia