Suomessa asuvien muslimien perhearvot lähellä perinteisiä suomalaisia arvoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomessa asuvien muslimien perhearvot lähellä perinteisiä suomalaisia arvoja

vastanneet Suomessa asuvat muslimit toivovat perhe-elämältään rauhaa ja tasapainoa – siis samankaltaisia asioita kuin suurin osa muistakin suomalaisista.

Perhettä arvostetaan paljon, ja perhe-elämän toivotaan olevan rauhanomaista, tasapainoista ja toisia kunnioittavaa, kertoo Ihmisoikeusliiton selvitys Suomessa asuvien muslimien suhtautumisesta perhearvoihin ja perhelainsäädäntöön.

Tutkimuksen mukaan vastaajien arvot eivät muutenkaan paljoa eroa perinteisesti suomalaisina pidetyistä arvoista: suurin osa kyselytutkimuksen vastaajista valitsi suomalaisen lainsäädännön mukaisen vaihtoehdon, kun kysymykset koskivat suomalaisen ja islamilaisen lainsäädännön soveltamista esimerkiksi elatusvelvollisuuteen tai moniavioisuuteen liittyviin asioihin.

”Muslimien avioliitot solmitaan rakkaudesta ja puretaan riitojen takia, eivätkä juridiset yksityiskohdat ole sen tärkeämpiä tai tutumpia muslimeille kuin muillekaan suomalaisille”, selvityksen tehnyt Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros painotti tutkimuksen julkaisutilaisuudessa keskiviikkona.

Selvitys perustuu 75 Suomessa asuvan muslimin haastatteluun. Vastaajien joukossa oli sekä maahanmuuttajia että Suomessa syntyneitä muslimeita. Haastattelut tehtiin talven 2006–2007 aikana.

Uskonnon merkitys on identiteetissä

Tutkimuksessa selvitettiin paitsi Suomessa asuvien muslimien asenteita käytännön perheoikeudellisiin kysymyksiin, myös heidän periaatteellista kantaansa suomalaisen ja islamilaisen perhelainsäädännön suhteeseen.

Vaikka suurin osa vastaajista valitsi käytännön tilanteita koskevissa kysymyksissä suomalaisen lain mukaisen vaihtoehdon, noin puolet vastaajista sanoi silti periaatteessa kannattavansa islamilaisen lain noudattamista ennen Suomen lakia.

Pääsihteeri Kouroksen mukaan tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että uskonnolla on muslimeille merkitystä.

”Uskonnon merkitys ei ehkä kuitenkaan ole siihen sisältyvien tarkkojen juridisten säännösten noudattamisessa vaan jossain laajemmassa, ehkä identiteettiin ja arvoihin liittyvässä merkityksessä”, Kouros kirjoittaa selvityksessään.

Lisäksi suuri osa niistä kysymyksistä, joissa tulkintaeroja oli – kuten juuri moniavioisuus tai lasten fyysinen kurittaminen – liittyvät asioihin, joita muslimeilla on oikeus mutta ei velvollisuutta tehdä, Kouros painottaa.

”Tällaiset asiat eivät ole järin merkityksellisiä, sillä vastaajat eivät kuitenkaan käyttäisi islamilaisen lain heille suomia mahdollisuuksia, jotka ovat marginaalissa myös islamin piirissä.”

Koko selvityksen voit lukea .

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia