Suomi putosi korruptiovertailun kärjestä
Transparency Suomen puheenjohtajan mielestä Suomi on edelleen yllättävän korkealla vertailussa.
Tanska ja Uusi-Seelanti ovat maailman vähiten korruptoituneita maita, käy ilmi tänään julkaistusta Transparency International -järjestön selvityksestä. Suomi, joka vielä viime vuonna oli ykkössijalla, on pudonnut sijalle kolme, jonka se jakaa yhdessä Ruotsin kanssa.
Indeksin kärkimaat saavat 91 pistettä sadasta mahdollisesta, mutta Transparency International on huolissaan siitä, että indeksin kaikista 177 maasta yli kaksi kolmasosaa saa alle 50 pistettä.
Esimerkiksi korruptoituneimman alueen, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian, maista 95 prosenttia saa alle 50 pistettä. Kaikkein korruptoituneimpia maita ovat indeksin mukaan Afganistan, Pohjois-Korea ja Somalia, jotka saavat kukin vain kahdeksan pistettä.
Vaikka EU-maat pärjäävät vertailussa hyvin, sekä suurimpien nousijoiden että romahtajien joukosta löytyy EU-maita. Heikoin EU-maa Kreikka on noussut 14 sijaa, mutta Espanja on romahtanut kymmenen sijaa ja Slovenia kuusi.
"Näissä maissa taloustilanne on niin sekava ja päätöksentekojärjestelmä sellainen, että korruptio alkaa paistaa läpi, kuten Espanjan tapauksessa on käynyt", arvioi Transparency Suomen puheenjohtaja Erkki Laukkanen.
Indeksin kovin nousija on Nepal, joka on noussut 23 sijaa. Konfliktista kärsivä Syyria puolestaan on pudonnut 24 sijaa sijalle 168.
Suomi "yllättävän hyvä"
Transparency Internationalin selvityksessä on tänä vuonna mukana 177 maata, joiden korruptiota arvioi maata kohti 7–13 asiantuntijatahoa. Laukkasen mukaan indeksin heikkoutena on se, ettei asiantuntijoiden tarvitse perustella mielipiteitään eikä tavallisten ihmisten näkemyksiä kysytä. Lisäksi arvio kattaa vain julkisen sektorin. Toisaalta menetelmällä saadaan tietoa maista, joissa kyselytutkimuksia ei pystytä tekemään, hän sanoo.
Laukkanen ei osaa sanoa, miksi Suomen sijoitus on pudonnut.
"Suomen tulos on yllättävän hyvä ottaen huomioon, miten vähän julkinen sektorin on petrannut. Meillä ei vieläkään ole esimerkiksi ilmiantajien suojelujärjestelmää eikä ilmiantokanavaa, joka monissa muissa maissa, kuten Ruotsissa, on", hän toteaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia