Teollisuusmaiden raaka-ainenälkä onkin arvioitua isompi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Teollisuusmaiden raaka-ainenälkä onkin arvioitua isompi

Aiemmat mallit teollisuusmaiden tarvitsemista luonnonvaroista ovat liian positiivisia, sanotaan uudessa tutkimuksessa.

Teollisuusmaat käyttävät huomattavasti enemmän raaka-aineita kuin tähän mennessä on arvioitu, todetaan kansainvälisen tutkijaryhmän syyskuun alussa julkaisemassa artikkelissa.

Tutkijat käyttivät uusia mallinnusmenetelmiä ja monipuolisempia maailmantalouden raaka-ainevirrat huomioon ottavia muuttujia. Niiden avulla pystyttiin arvioimaan 186 maan raaka-aineiden kulutusta mittaava materiaalinen jalanjälki viimeisen kahden vuosikymmenen aikana aiempaa tarkemmin.

Vientiin ja tuontiin liittyvien raaka-ainevirtojen huomioon ottaminen osoittaa, että esimerkiksi EU:n tai OECD:n käyttämät mittarit antavat liian positiivisen kuvan raaka-aineiden todellisesta kulutuksesta, tutkijat sanovat.

Samalla myös oletus siitä, että luonnonvarojen tehokkaampi käyttö teollisuusmaissa johtaisi raaka-aineiden tarpeen joko suhteelliseen tai absoluuttiseen laskuun talouden kasvaessa osoittautui virheelliseksi, tutkimuksesta selviää.

Hyvinvoinnin kasvaessa kotimaisten luonnonvarojen käyttö vähenee, mutta samalla kansainvälinen kauppa ja sitä kautta luonnonvarojen kokonaiskulutus kasvaa. Niinpä esimerkiksi bruttokansantuotteen kasvu kymmenellä prosentilla kasvattaa luonnonvarojen kulutusta kuudella prosentilla, todetaan artikkelissa.

Kansainvälisen kaupan vaikutus näkyy myös maailman materiaalisessa jalanjäljessä. Artikkelin mukaan vuonna 2008 materiaalinen jalanjälki oli 70 miljardia tonnia. Siitä 40 prosenttia aiheutuu tavaroiden ja palvelujen viennistä ulkomaille.

Suurin yksittäinen luonnonvarojen käyttäjä on tutkijoiden mukaan Kiina runsaalla 16 miljardilla tonnilla. Asukaslukuun suhteutettuna Kiina kuitenkin sijoittuu seitsemänneksi ja suurimmaksi kuluttajaksi nousee Australia, perässään Japani sekä Yhdysvallat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia