The Guardian: Spice Girlsin hyväntekeväisyyspaitoja valmistettiin polkupalkalla Bangladeshissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

The Guardian: Spice Girlsin hyväntekeväisyyspaitoja valmistettiin polkupalkalla Bangladeshissa

Popyhtye Spice Girlsin paitamyynnillä piti rahoittaa naisten voimaannuttamista. T-paitoja Bangladeshissa valmistaneet naiset joutuivat kuitenkin tekemään ylipitkiä päiviä huonolla palkalla, selvisi brittilehden tutkimuksissa.

Spice Girlsin jäsenet lavalla

1990-luvun suosikkiyhtye Spice Girlsin on tarkoitus järjestää tänä vuonna uusi kiertue. Aiemman viiden jäsenen sijasta mukana on vain neljä jäsentä, sillä Victoria Beckham on jäänyt pois. Kuva Kanadasta vuodelta 2008. Kuva: E M / Flickr.com / CC BY 2.0.

Bangladeshin vaatetyöläisten työskentelyolosuhteet ovat nousseet jälleen kansainvälisen huomion kohteeksi. Brittilehti The Guardian on paljastanut, että popyhtye Spice Girlsin bändipaitoja valmistaneen bangladeshilaistehtaan pääosin naispuolisille työntekijöille on maksettu palkkaa vain noin 40 eurosenttiä tunnissa. 

Ainakin osalle työntekijöistä on maksettu suurin piirtein Bangladeshin minimipalkkaa vastaavaa palkkaa, mutta sitä pidetään joka tapauksessa riittämättömänä elämiseen. Naiset ovat joutuneet myös tekemään jopa 16-tuntisia työpäiviä  ja kuuntelemaan, kun työnantaja haukkui heitä ”prostituoidun tyttäriksi”. Osa on joutunut tekemään töitä sairaanakin, lehti kertoi.

Asiasta noussutta kohua on syventänyt se, että suurin osa paitojen tuotosta oli tarkoitus lahjoittaa Comic Relief -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka tekee köyhyyden vastaista työtä ja muun muassa järjestää Britanniassa hyväntekeväisyystapahtuma Nenäpäivän. Sen oli tarkoitus käyttää rahat sukupuolten tasa-arvoa edistävään työhön. 

Yhden naisen voimaannuttaminen tarkoitti siis toisen naisen sortoa, tiivisti ihmisoikeustutkija ja -aktivisti Ewelina U. Ochab Forbes-lehden kolumnissaan. Hän ihmettelee, miksi paidat tuottanut Represent-firma on luvannut palauttaa rahat takaisin t-paidan ostajille.

”Yllättävää on, että he eivät ole harkinneet toista vaihtoehtoa – sen varmistamista, että Bangladeshin naisille maksetaan parempaa palkkaa, joka voimaannuttaisi heitä ja auttaisi saamaan paremman elämän. Ymmärrettävästi Represent ei halua luoda sellaista ennakkotapausta, sillä sitten sen pitäisi jatkaa suuremman palkan maksamista Bangladeshin naisille tulevaisuudessakin”, hän kirjoittaa.

Sekä Comic Relief että Spice Girls ovat kertoneet järkyttyneensä uutisista. Comic Relief vakuutti, että Representin, joka vaatteet teetti, piti toimia vastuullisesti. Se oli kuitenkin vaihtanut alihankkijaa järjestön tietämättä.

Spice Girls puolestaan on kertonut rahoittavansa henkilökohtaisesti tutkimuksen tehtaan oloihin.

Bangladeshin vaatetehtaiden oloista on keskusteltu kansainvälisesti etenkin siitä asti, kun maassa tapahtui yli 1 100 työntekijän kuolemaan johtanut Rana Plazan tehdasromahdus vuonna 2013. Viime kuukausina maan vaatetyöntekijät ovat järjestäneet lakkoja ja mielenosoituksia vaatiakseen parempaa palkkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia