Turismin pimeä puoli uhkaa lasten koskemattomuutta
Vilkastuneen matkailun kääntöpuolena on lisääntynyt lapsiseksiturismi, johon mitkään keinot eivät tunnu purevan. Teknologia on tehnyt matkailijoiden harjoittaman hyväksikäytön aiempaa helpommaksi.
Matkailu on lisääntynyt ja sen pimeänä puolena samoin on tehnyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä turismi. Kuva: Desmond Brown / IPS.
(IPS) -- Vuonna 2016 turistien määrä maailmassa kasvoi seitsemättä vuotta peräkkäin. Pidemmän tai lyhyemmän lomamatkan teki 1,2 miljardia ihmistä. Trendi on edelleen nouseva, vuoden 2017 ensimmäisen kolmanneksen aikana kasvua edellisvuoteen kertyi kuusi prosenttia.
Liike-elämä riemuitsee kasvaneista matkailijamääristä, mutta vilkastuneen matkailun kääntöpuolena on lisääntynyt myös lapsiseksiturismi, johon mitkään keinot eivät tunnu purevan. Aiempaa helpommaksi matkailijoiden harjoittaman lasten seksuaalisen hyväksikäytön on tehnyt kehittynyt teknologia, joka antaa helppoja keinoja lapsia uhreikseen etsiville.
Toimimaton yhteistyö ja krooninen tiedonpuute vaikeuttavat lapsiseksiturismin torjuntaa, todetaan Offenders on the Move -tutkimuksessa. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen on toteuttanut lapsiprostituutiota vastustava ECPAT-järjestö. Tutkimus on maailmanlaajuinen ja kattavin saatavissa oleva tietopaketti aiheesta.
”Emme voi rakentaa haluamaamme vastuullista ja kestävää turismia, jos emme suojele yhteisöjen haavoittuvimpia jäseniä. Siihen tarvitaan tehokkaita menetelmiä ja globaalia sitoutumista”, sanoo maailman turismijärjestö UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai.
Järjestön säännöissä kielletään kaikkien ihmisten kaikenlainen hyväksikäyttö. Rifain mukaan erityisesti lapsiin kohdistuva hyväksikäyttö sotii turismin perustavanlaatuisia tavoitteita vastaan. UNWTO on laatimassa alalle sitovaa eettistä ohjeistusta.
Yksityinen sektori pelkää mainehaittoja
Yksi keino ehkäistä lasten hyväksikäyttöä on Interpolin käyttämä kansainvälinen tietojenvaihtojärjestelmä, jolla pyritään vähentämään tunnettujen seksuaalirikollisten mahdollisuuksia matkustaa huomaamatta maasta toiseen.
”Anonyymiys suojelee matkailevia seksuaalirikollisia”, toteaa Peter van Dalen Interpolin järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskittyneeltä osastolta. Interpol työskentelee eri maiden kanssa seksuaalirikollisten anonymiteetin murtamiseksi.
Muita keinoja ovat van Dalenin mukaan esimerkiksi kansainväliset varoitussysteemit, joiden avulla viranomaiset jakavat tietoa tuomituista seksuaalirikollisista, sekä lasten kanssa työskentelemään hakeutuvien ennakkotarkastukset.
UNWTO:n mukaan myös yksityinen sektori on motivoitunut mukaan toimintaan, sillä yritykset pelkäävät huonoa mainetta ja sen tuomia taloudellisia menetyksiä.
”Hiljakkoin kerrottiin Yhdysvalloista esimerkkejä, joissa lentohenkilöstö on puuttunut asiaan huomattuaan lapsia ja aikuisia epätavallisissa olosuhteissa. Millään maalla ei siis ole vastustuskykyä ilmiölle. Investoinnit henkilökunnan koulutukseen ja mahdollisuus raportointiin voivat parantaa myös yhtiön taloudellista tulosta.”
Turismin osuus on seitsemän prosenttia kansainvälisestä kaupasta ja sen merkitys on kasvamassa. Turismi kuuluu palvelusektoriin, ja muodostaa vajaan kolmanneksen kaikista palveluista. Erityisen suuri osuus palvelusektorilla ja turismilla osana sitä on kehittyvissä maissa. Suuret rahoitusorganisaatiot myös kannustavat niitä kehittämään turismia talouden kiihdyttämiseksi.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia