Turvallisuus yhä useammin yksityisten firmojen käsissä
Monissa maissa on yksityisten turvallisuusfirmojen työntekijöitä enemmän kuin poliiseja - myös Suomessa.
Yksityiset turvallisuusfirmat työllistävät jo noin 20 miljoonaa ihmistä - lähes tuplasti enemmän kuin poliiseja, kertoo geneveläisen Small Arms Survey -tutkimusprojektin tuore käsiasetutkimus.
70 maata käsittävän tutkimuksen mukaan joissakin maissa yksityisten turvallisuusfirmojen työntekijämäärä on jopa kaksin- tai kolminkertaistunut viimeisten 10-20 vuoden aikana. Yhtenä syynä on, että valtiot ovat ulkoistaneet turvallisuustoimintojaan.
Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Hondurasissa on 60 000 turvallisuusfirmojen työntekijää, melkein viisi kertaa enemmän kuin poliiseja.
Suomessa suhdeluku on 1,25: poliiseja on noin 8 000, turvallisuuspalvelujen työntekijöitä noin 10 000. Esimerkiksi Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa poliisien määrä ylittää turvallisuusfirmojen työntekijämäärän.
Sääntely puuttuu
Raportin mukaan sääntely ja läpinäkyvyysmekanismien kehitys eivät ole pysyneet samassa tahdissa turvallisuusteollisuuden nopean kasvun kanssa. Tiedossa on, että osa firmoista on syyllistynyt laittomuuksiin, mutta systemaattista tietoa asiasta ei ole.
"Vankiloissa, lentokentillä, rajoilla ja kaduilla turvallisuus on yhä enemmän yksityisten toimijoiden käsissä. Avainkysymys, johon meillä ei ole vastausta, on, parantavatko vai heikentävätkö nämä järjestelyt turvallisuuttamme", toteaa tutkimusohjelman johtaja Keith Krause.
Vaikka monet maat kieltävätkin aseiden käytön yksityisiltä turvallisuusfirmoilta, konfliktialueilla heillä saattaa olla jopa yli kolme asetta työntekijää kohden, tutkimuksessa todetaan.
Toisaalta yleensä yksityisillä turvallisuusfirmoilla on paljon vähemmän aseita kuin valtioiden omilla turvallisuusviranomaisilla. Tutkimuksen mukaan 70 maan turvallisuusfirmoilla on vain neljä miljoonaa asetta, valtioiden lainvalvojilla taas 26 miljoonaa ja armeijoilla 200 miljoonaa.
Yhteensä pien- ja käsiaseiden sekä niiden ammusten kaupan arvo on tutkimuksen mukaan noin 7,1 miljardia dollaria vuodessa. Vuonna 2008 tärkeimpiä pien- ja käsiaseiden viejiä olivat Yhdysvallat, Italia, Saksa, Brasilia ja Sveitsi. Suomen pien- ja käsiaseviennin arvo on raportin mukaan 65 miljoonaa dollaria.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia