Turvapaikanhakijan vaikea saada apua mielenterveysongelmiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Turvapaikanhakijan vaikea saada apua mielenterveysongelmiin

Suomessa alle kolmannes traumatisoituneista pakolais- ja turvapaikanhakijanuorista saa apua, kertoo Kidutettujen kuntoutuskeskus.

Alle kolmannes traumoista kärsivistä nuorista pakolaisista tai turvapaikanhakijoista saa psykoterapeuttista hoitoa, kertoo Helsingin Diakonissalaitoksen alaisuudessa toimiva Kidutettujen kuntoutuskeskus.

Keskuksen psykologin Ann-Christin Qvanström-Obreyn mukaan turvapaikanhakijan on vaikea saada psykiatrista hoitoa, koska hänet saatetaan lähettää eteenpäin tai palauttaa kotimaahansa milloin vain. Turvapaikanhakija on voinut olla ollut matkalla jo vuosia, ja lopullisen turvapaikkapäätöksen odottaminen vaikeiden kokemusten jälkeen on raskasta.

Vaikka apua olisikin saatavilla, turvapaikka- tai perheenyhdistämisprosessin ollessa kesken turvapaikanhakijan on vaikea keskittyä hoitoon.

Luottamuksen rakentaminen terapeutin kanssa kestää pitkään, sillä kotimaassaan hakijat ovat usein kokeneet väkivaltaa ja vainoa viranomaisten taholta. Lisähaasteen tuo terapian järjestäminen tulkin välityksellä.

 

Pitkä prosessi heikentää mielenterveyttä

Kidutettujen kuntoutuskeskuksen lapsiin ja nuoriin keskittyvän KITU-hankkeen tutkimuksen mukaan noin kolmanneksella alle 24-vuotiaista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on traumoja aiheuttaneita kokemuksia.

Vuonna 2010 tehtyyn tutkimukseen osallistuneet turvapaikanhakijat kertoivat joutuneensa todistamaan ystävien ja perheenjäsenten kidutusta, raiskausta ja kuolemaa. He olivat myös itse kokeneet pahoinpitelyitä sekä seksuaalista väkivaltaa. Raportin mukaan Suomeen tulee joka vuosi jopa 900 nuorta avuntarvitsijaa.

Kaikkien traumat eivät ole yhtä pahoja, mutta turvapaikanhakijana oleminen yleensäkin aiheuttaa paineita mielenterveydelle. Se havaittiin esimerkiksi vuonna 2005 sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä selvityksessä.

"Pitkä, joskus useita vuosiakin kestänyt lopullisen päätöksen odotusaika aiheuttaa sinällään erittäin paljon mielenterveyssairauksia lähes jokaiselle, jonka kohdalle pitkä prosessi osuu", toteaa varatuomari Kirsi Hytinantti Pakolaisneuvonnasta.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa turvapaikanhakija odottaa puhutteluun pääsyä puoli vuotta, ja hänen asiansa käsittelyaika on 370 vuorokautta normaalikäsittelyssä.

Viime vuonna Suomeen saapui 3 088 turvapaikanhakijaa. Myönteisen päätöksen sai 1 271.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia