Tutkija: Ei käännytyksiä Somaliaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Ei käännytyksiä Somaliaan

Turvapaikanhakijoiden palauttaminen Somaliaan olisi virhe, vaikka maan turvallisuustilanne onkin parantunut, sanoo tutkija ja toimittaja Abdi Aynte.

Mies puolilähikuvassa.

Al-Shabaabia ei vielä voi julistaa lyödyksi, sanoo Abdi Aynte. Kuva: Teija Laakso.

Turvapaikanhakijoiden palauttaminen Somaliaan olisi virhe, vaikka maan turvallisuustilanne onkin parantunut, sanoo somalialainen tutkija ja toimittaja Abdi Aynte.

"Nyt ei ole oikea aika palautuksiin. Turvallisuustilanne on hyvin arveluttava parannuksista huolimatta", Suomessa tällä viikolla vieraillut Aynte sanoo.

Esimerkiksi Hollanti purki viime vuoden lopulla ja Norja helmikuussa turvapaikanhakijoiden käännytyskiellon Mogadishuun, joka sijaitsee maa levottomassa etelä- ja keskiosassa. 

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan samanlaisia suunnitelmia on myös Tanskalla, Ruotsilla ja Isolla-Britannialla. Järjestö on kritisoinut päätöksiä.

Somalian etelä- ja keskiosat ovat viime vuosina kärsineet verisestä sisällissodasta. Emämaasta irtautuneet pohjoisen Somalimaa ja Puntmaa sen sijaan ovat pysyneet vakaampina. Turvallisuustilanne on etelä- ja keskiosissakin kuitenkin parantunut sen jälkeen, kun ääriryhmä al-Shabaab ajettiin puolitoista vuotta sitten Mogadishusta, ja se on menettänyt asemiaan myös muualla maassa.

Myös Aynten mukaan al-Shabaab on heikentynyt selvästi. Osa ryhmän iskuista on epäonnistunut, ja se on menettänyt tulonlähteitään. Hän kuitenkin uskoo, että Somalialle on käymässä samoin kuin Afganistanille tai Irakille: ääriryhmät eivät ole kadonneet minnekään eivätkä katoakaan vielä vuosiin. Valtio on liian heikko hävittääkseen al-Shabaabin kokonaan.

"Al-Shabaab on yhä vakava turvallisuusuhka. Se on julistettu jo lähes voitetuksi, mutta on väärin sanoa niin", hän sanoo.

Al-Shabaab teki pari viikkoa sitten Mogadishun oikeustaloon verisen iskun. Iskussa kuoli ainakin 30 ihmistä, mukaan lukien hyökkääjät.

Myös vapaaehtoisia palaajia

Aynten mukaan viime aikoina Somaliaan on palannut ihmisiä myös vapaaehtoisesti. Palaajat ovat muun muassa bisnesmiehiä ja poliitikkoja sekä naapurimaihin, kuten Keniaan, paenneita.

Aikoinaan Yhdysvaltoihin paennut Aynte on itse yksi palaajista. Hän johtaa Mogadishussa vastikään perustamaansa Heritage Institute for Policy Studies -ajatushautomoa. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa BBC:lle ja al-Jazeeralle sekä julkaissut lukuisia Somaliaa käsitteleviä artikkeleita.

Hän on varovaisen tyytyväinen Somalian viime aikojen kehitykseen. Maahan saatiin viime syksynä parlamentti, presidentti ja hallitus. Se merkitsi maan lähes 10-vuotisen siirtymäajan päättymistä.

"On paljon syitä olla hyvin optimistinen syyskuussa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Verrattuna aikaisempiin johtajat ovat parempia ja uskottavampia", Aynte sanoo.

Aynten mukaan varsinaisessa valtion rakentamisessa on kuitenkin valtavia haasteita. Turvallisuusinstituutiot ovat heikot, muidenkin valtion instituutioiden kehittäminen on alkutekijöissään ja korruptio lamauttaa koko hallitusta.

Aynten mukaan onkin ymmärrettävää, ettei kansainvälinen yhteisö ole toistaiseksi ollut innokas antamaan suoraa rahallista tukea Somalian hallinnolle.

Suomi ei vielä palauta turvapaikanhakijoita Somaliaan

Suomi seuraa tarkasti Somalian turvallisuustilannetta ja muiden Euroopan maiden turvapaikkapolitiikkaa, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön Saimaan tulosalueen johtaja Juha Similä.

Muutamassa Euroopan maassa on jo kerrottu mahdollisista palautuksista Somaliaan, mutta Similän mukaan Suomessa vastaavaa päätöstä ei ole tehty.

"Emme halua tehdä hätiköiden ratkaisua, vaan katsomme, että tilanne vakiintuu siellä oikeasti", hän sanoo.

Similän mukaa Suomessa käytäntö tällä hetkellä on, että Somalian rauhallisemmista pohjoisosista, Somalimaasta ja Puntmaasta, tulevat hakijat voivat saada turvapaikan vain yksilöllisin perustein. Turvattomasta Etelä- ja Keski-Somaliasta tulevat taas pääsevät Suomeen vähintään toissijaisen suojelun perusteella.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan Suomeen tulee yhä vähemmän turvapaikanhakijoita Somaliasta. Esimerkiksi kuluvan vuoden tammi- ja maaliskuun välisenä aikana hakijoita oli 41. Viime vuonna hakijoita oli yhteensä 203.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia