Tutkija: Ugandan naisliike on nyt erittäin vahvoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkija: Ugandan naisliike on nyt erittäin vahvoilla

Sukupuolten tasa-arvosta Ugandassa pitää kiittää naisliikkeen nousua, toteaa Suomessa vieraillut tutkija.

Naisliikkeen nousu ja panos syrjinnän vastaiseen työhön ovat luoneet perustan tasa-arvon kehittymiselle Ugandassa, toteaa Suomessa vieraillut ugandalaistutkija Alice Ndidde maailma.netin haastattelussa.

"Naisaktivistit tekevät vaikuttamistyötä, puhuvat naisten puolesta ja varmistavat, että naisten asiaa ei jätetä huomioimatta. Ugandan naisliike on erittäin vahva", Ndidde toteaa.

Ugandalaisten naisaktivistien osallistuminen perustuslain ja hallinnon uudistamisprosessiin 1990-luvulla sai aikaan naiskiintiöt parlamenttiin ja paikallishallintoon. Edustuksellisen valta avasi puolestaan tien sukupuolitietoisille toimintaohjelmille, joille Ugandassa on Ndidden mukaan huutava tarve.

"Sukupuolikysymyksistä on tullut niin näkyviä, että enää ei ole mahdollista tehdä politiikkaa ottamatta huomioon naisten tarpeita", hän toteaa.

Naiset ovat sittemmin saavuttaneet heiltä aiemmin suljettu asemia Ugandan hallinnossa, ja esimerkiksi nykyisen parlamentin puhemies on nainen, Ndidde kertoo.

Edistysaskeleita koulutuksessa ja työelämässä

Naisliike on vaikuttanut myös vahvasti tasa-arvon parantumiseen koulutuksessa ja työelämässä, Ndidde kertoo. Uudistusten ansiosta yhä useammat tytöt saavat peruskoulutuksen, ja positiivisen erityiskohtelun myötä naisia valmistuu yliopistoista entistä enemmän myös perinteisesti miesvoittoisille aloille esimerkeiksi lääkäreiksi ja insinööreiksi.

"Aikaisemmin naisia syrjittiin työelämässä ja erityisesti tiettyjen työpaikkojen kohdalla, mutta nykyään - voimakkaan vaikuttamistyön jälkeen - useat organisaatiot jopa rohkaisevat työpaikkailmoituksissaan naisia hakemaan työtä", Ndidde sanoo.

Vastareaktioita ja tasa-arvon esteitä

Naisten aseman vahvistuminen julkisessa elämässä ei ole tapahtunut ilman vastareaktiota. Jotkut miehet kokevat asemansa uhatuksi ja protestoivat osallistumalla vähemmän kotona, kertoo Ndidde.

Ndidden mukaan työsarkaa tasa-arvon parantamiseksi omaisuuteen ja maanomistukseen liittyvissä kysymyksissä on vielä paljon. Suuri osa naisista on edelleen taloudellisesti riippuvaisia miehistään, ja esimerkiksi naisten oikeuksia maanomistuksessa parantava avioliittolakiuudistus on juuttunut parlamenttiin.

Makereren yliopistossa tutkiva Alice Ndidde puhui marraskuussa Espoossa järjestetyssä Knowning Development - Developing Knowledge? -konferenssissa. Ndidde on toiminut arvioijana suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden perheväkivallan vastaiselle työlle Ugandassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia