Tutkimus: BRICS-maat haastavat perinteisen kehitysyhteistyön | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: BRICS-maat haastavat perinteisen kehitysyhteistyön

Nopeasti kasvavat taloudet toteuttavat erilaista kehityspolitiikkaa kuin vanhat toimijat, EU:n tutkimus toteaa.

BRICS-maiden, eli Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan ajama monipuolinen yhteistyö vähiten kehittyneiden maiden kanssa on noussut haastamaan EU:n ja muiden perinteisten kehitysyhteistyötoimijoiden asemaa kansainvälisesti, toteaa EU:n ulkosuhdehallinto uudessa tutkimuksessa.

Selvityksen mukaan BRICS-maiden yhteistyö ei rajoitu pelkästään taloudelliseen avustamiseen, vaan siihen kuuluu myös kaupankäyntiä, lainoja ja suoria investointeja vähiten kehittyneisiin maihin.

Venäjää lukuun ottamatta yhteistyötä leimaa vahva sitoutuminen Etelä-Etelä-yhteistyöhon sekä yhteisen hyödyn periaatteeseen. Varsinkin Kiina välttelee avun ehdollistamista ja korostaa vastaanottajamaan itsemääräämisoikeutta, raportissa todetaan.

EU on raportin mukaan yhä maailman suurin yksittäinen kehitysavun antaja, mutta esimerkiksi Afrikassa Intian ja Kiinan investoinnit ovat samaa suuruusluokkaa kuin perinteisillä avunantajilla.

Esimerkiksi Kiinan investoinnit Afrikkaan vuonna 2010 olivat maailmanpankin mukaan noin sata miljardia euroa. Kiinalle on myös tyypillistä ohjata kehitysyhteistyövarat paikallisten toimijoiden sijaan suoraan kohdemaassa toimiville kiinalaisyrityksille, joiden työolosuhteissa on usein puutteita.

Tarvetta yhteistyöhön EU:n kanssa

BRICS-maat eivät kuitenkaan ole homogeeninen ryhmä, raportti huomauttaa. Kiina on ryhmän ehdoton talousveturi, Etelä-Afrikka taasen pienimpänä taloutena kuuluu aivan eri sarjaan. Kehityspolitiikassa Brasilia ja Venäjä ovat lähempänä EU:n linjaa, mutta Kiinan mielenkiinto kohdistuu maantieteellisesti strategisiin ja taloudellisesti hyödyllisiin alueisiin.

Raportin mukaan BRICS-maiden rahoitus usein kohdentuu maihin, joissa on huono hallinto ja heikot instituutiot tai maihin, joiden velkakestävyydestä ei ole takeita. EU haluaisikin lisätä poliittista vuorovaikutusta BRICS-maiden kanssa, jotta tarveperustaiselle kehitysrahoitukselle voitaisiin luoda yhteinen pohja.

Raportista uutisoi Suomessa ensiksi kansalaisjärjestöjen EU-yhdistys Kehys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia