Tutkimus: Ilmastonmuutos voi lisätä väkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Ilmastonmuutos voi lisätä väkivaltaa

Jopa mayaimperiumin tuho saattoi osittain johtua ilmastoon liittyvistä muutoksista, amerikkalaistutkimus arvioi.

Ilmastonmuutos saattaa olla yksi syy väkivaltaan ja konflikteihin tulevaisuudessa, mutta se voi selittää osan myös nykyhetken ja menneisyyden väkivallasta. Kalifornian ja Princetonin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi lisääntyvä kuivuus, sade ja keskimääräistä korkeampi lämpötila ovat vaikuttaneet jopa perheväkivaltaan ja sivilisaatioiden romahduksiin.

Tutkijat kävivät läpi 60:n aiemmin tehdyn tutkimuksen keräämät tiedot ja kartoittivat ilmastoon liittyviä muutoksia sekä niiden linkittymistä erilaisiin väkivallan muotoihin.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa suhteellisen pienet muutokset lämpötilassa tai sademäärissä voivat lisätä konfliktiriskiä merkittävästi. Esimerkiksi perheväkivallan lisääntyminen Australiassa, murhien lisääntyminen Tansaniassa, sisällissodat ja jopa muinaisen mayaimperiumin tuho pystyttiin linkittämään ilmastossa tapahtuneisiin muutoksiin.

Tulevaisuudessa jos lämpötila nousee kaksi astetta, ihmisryhmien väliset konfliktit voivat lisääntyä jopa 50 prosenttia monilla maailman alueilla, tutkimuksessa arvioidaan.

Tutkijat painottavat, ettei ilmasto voi olla konfliktien ainoa syy. Maapallon ilmastolla on heidän mukaansa kuitenkin enemmän vaikutusta ihmisten toimintaan kuin on aiemmin luultu.

"Ajattelemme usein, että moderni yhteiskunta on pitkälti erillään ympäristöstä teknologian kehityksen vuoksi, mutta löydöksemme kyseenalaistavat tämän käsityksen", toteaa Berkeleyn yliopiston professori Edward Miguel.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia