Tutkimus: Luonnonsuojelusta 500 miljardia dollaria köyhille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Luonnonsuojelusta 500 miljardia dollaria köyhille

Kehitysmaiden ja teollisuusmaiden tulisi koordinoida luonnon monimuotoisuuden suojelua maksamalla köyhien tuottamista epäsuorista palveluista.

Kunnolla toteutettuna luonnon monimuotoisuuden suojelu voisi tuoda sadoille miljoonille maailman köyhimmistä ihmisistä huomattavia tuloja, todetaan Bioscience-lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan biodiversiteettirikkaat alueet toimivat kokoonsa nähden merkittävinä osina esimerkiksi globaalin ilmaston säätelyssä, ruoantuotannossa tai vedenpuhdistuksessa.

Monet maailman arvokkaimmista ekosysteemeistä sijaitsevat köyhimmissä maissa, joiden asukkailla ei ole mahdollisuutta kehittää luonnonsuojelua. Tutkijoiden mukaan puiden hakkaamisesta saatava välitön taloudellinen hyöty esimerkiksi on lyhyellä aikavälillä hyödyllisempää kuin metsämaan ylläpito, joka pitkällä aikavälillä ehkäisee rankkasateiden aiheuttamia mutavyöryjä, pitää joet ja vesistöt terveinä ja tarjoaa puhdasta juomavettä.

Viime vuosikymmenen aikana "luonnon pääomalle" on alettu antaa konkreettinen taloudellinen arvo muun muassa Redd-aloitteen kautta, mutta järjestelmällisesti toteutettuna luonnonsuojelu voisi tarjota merkittäviä tuloja maailman köyhille, tutkijat sanovat.

Tutkimus osoittaa, että maailman monimuotoisuuden suojeleminen ei ole vain moraalinen velvoite vaan välttämätön investointi kestävään taloudelliseen kehitykseen, Will Turner, Conservation Internationalin varapuheenjohtaja ja tutkimuksen johtaja kertoi Guardian-lehdelle.

"Teollisuusmaat eivät voi olettaa, että maailman köyhät kantavat vastuun maailmanlaajuisesti tärkeiden ekosysteemien suojelusta muun maailman hyväksi, ilman korvauksia" sanoo Turner.

Turner kehottaa hallituksia yhdistämään luonnonsuojelun osaksi talouden kehittämisen ja köyhyyden lievittämisen linjauksiaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia