Työelämän tasa-arvoon menee vielä yli 80 vuotta
Maailman talousfoorumin tasa-arvotutkimuksen mukaan naisten asema ei parane tarpeeksi nopeasti.
Sukupuolten tasa-arvo etenee maailmassa hitaasti. Esimerkiksi työelämän tasa-arvo on parantunut viimeisten yhdeksän vuoden ajan vain vähän, sanoo Maailman talousfoorumi tuoreessa raportissaan.
Naisten ja miesten välistä tasa-arvokuilua kartoittavan vuotuisen raportin mukaan nykyvauhdilla työelämän tasa-arvo saavutetaan vasta vuonna 2095.
Raportissa asetetaan järjestykseen 142 maailman maata muun muassa naisten ja miesten elinajanodotteen, koulutustason, parlamenttiedustuksen ja työssäkäynnin suhteen. Useimmat maat ovat parantaneet tasa-arvotilannettaan vuodesta 2006, jolloin raportti julkaistiin ensimmäisen kerran. Suurin kuilu on naisten poliittisessa osallistumisessa, naisten elinajanodote ja koulutustaso sen sijaan lähenevät miesten vastaavaa tasoa.
Parhaiten pärjäävät Pohjoismaat, joista Islanti on indeksin ykkösenä ja Suomi kakkosena. Kehitysmaista kymmenen parhaan joukkoon ovat päässeet Nicaragua, Filippiinit ja Ruanda, joka on kuulu etenkin naisten runsaasta parlamenttiedustuksesta.
Alueittain heikoin naisten tilanne on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, jossa paras maa, Kuwait, on vasta sijalla 113. Koko indeksin viimeinen on Jemen, jossa esimerkiksi naisparlamentaarikkoja ei ole yhtään.
Raportin mukaan tasa-arvotilanne on parantunut viimeisten kymmenen vuoden aikana esimerkiksi naisten poliittisen osallistumisen alueella. Naisparlamentaarikkoja on vuoteen 2006 verrattuna 26 prosenttia enemmän, naisministereitä 50 prosenttia enemmän. Samaan aikaan kuitenkin yli 40 prosenttia maista on esimerkiksi leventänyt naisten ja miesten välistä terveyskuilua.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia