Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin

Ugandan tiukan homovastainen lainsäädäntö sai paljon huomiota vuonna 2014. Perustuslakituomioistuin kumosi lain, mutta nyt maassa on menossa läpi uusi lakimuutos.

Ihmisiä mielenosoituskyltit käsissä.

Lontoossa osoitettiin vuonna 2018 mieltä Ugandan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0.

Ugandan parlamentti on hyväksynyt uuden lakialoitteen, jonka tarkoituksena on ehkäistä seksuaalirikoksia ja parantaa uhrien oikeuksia. Todellisuudessa laki kuitenkin kriminalisoi monia suostumuksellisen seksin muotoja ja toisaalta sallii asioita, joita sen ei pitäisi, kritisoivat kansalaisjärjestöt.

Ugandassa on ollut jo aiemmin voimassa tiukka seksuaalirikoslainsäädäntö. Nykyinen aloite lähinnä laajentaa ja tiukentaa sitä. Aloite pitää sisällään muun muassa seksuaalisen väkivallan, seksityön sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbti) oikeudet. Se esimerkiksi kiristää seksuaalirikoksista langetettavia rangaistuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan laissa on hyviäkin asioita: se kriminalisoi valta-asemassa olevien harjoittaman seksuaalisen häirinnän ja suojelee seksuaalista väkivaltaa kokeneita oikeudenkäynneissä.

Laki kuitenkin suhtautuu erityisen syrjivästi hlbti-oikeuksiin. Homous oli kiellettyä Ugandassa jo ennen nykyistä lakia, eikä tilanne parane uudessakaan laissa. Kaikki suostumuksellinenkin seksi samaa sukupuolta olevien välillä on kiellettyä, samoin anaaliseksi minkä tahansa sukupuolien edustajien välillä.

”Emme ole vielä valmiita noihin [homoseksuaalien] oikeuksiin. Ehkä tulevaisuudessa, sillä nyt yhteiskuntamme näkee yhä suhteet, seksin ja avioliiton -- miehen ja naisen välisenä”, sanoi lakia ehdottanut kansanedustaja Monicah Amoding brittiläisen The Guardian -lehden mukaan.

Laki jopa määrää, että jos ugandalaiset syyllistyvät samaa sukupuolta olevien seksiin tai anaaliseksiin ulkomailla, heitä voidaan silti syyttää Ugandassa. Tämä tarkoittaa, ettei muista maista kansainvälisten lakien mukaan saa enää palauttaa ihmisiä Ugandaan, mikäli heitä uhkaa syyte, HRW muistuttaa.

Laki myös määrää yhä seksityön tekemisestä vankeustuomion. Rikoksiin syyllistyneet aiotaan lisätä seksirikollisten rekisteriin, mikä mahdollistaisi esimerkiksi seksityöläisten tai lgbti-ihmisten listaamisen. Törkeästä, esimerkiksi hiv-positiivisen tekemästä raiskauksesta, puolestaan rangaistaan kuolemantuomiolla.

Sekä kansainväliset että paikalliset järjestöt ovat kritisoineet aloitetta.

”Ugandan päättäjien pitäisi keskittyä laajalle levinneen seksuaalisen väkivallan poistamisen sen sijaan, että tämä nähdään mahdollisuutena sisällyttää lakiin loukkaavia säädöksiä, jotka kriminalisoivat aikuisten suostumuksellisen seksielämän”, kritisoi HRW:n Afrikan johtaja Mausi Segun tiedotteessa.

Lailla on nähty olevan yhtymäkohtia vuonna 2013 säädettyyn lakiin, joka määräsi jopa elinkautisia vankeusrangaistuksia esimerkiksi homosuhteista ja homouden ”edistämisestä”. Perustuslakituomioistuin kumosi lain teknisistä syistä, mutta se ehti lisätä hyökkäyksiä ja väkivaltaa hlbti-yhteisöä vastaan.

Ugandan presidentin Yoweri Musevenin pitää vielä hyväksyä uusi laki ennen kuin se astuu voimaan. Museveni on tunnettu homovastaisista kannanotoistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia