Ulkomaiset avustustyöntekijät jättävät Darfurin - paikalliset jäävät | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ulkomaiset avustustyöntekijät jättävät Darfurin - paikalliset jäävät

Rauhantoiveet Sudanin Darfurin alueella ovat hiipuneet väkivallan leimahduksiin. Se on ajanut avustusjärjestöt laajimpiin väkensä evakuointeihin sitten toiminnan alkamisen vuonna 2004. Darfurissa on ollut meneillään maailman suurin avustusoperaatio. Se pyrkii auttamaan liki neljää miljoonaa ihmistä, joista 2,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Khartum, 15.01.07 (IPS) - Rauhantoiveet Sudanin Darfurin alueella ovat hiipuneet väkivallan leimahduksiin. Se on ajanut avustusjärjestöt laajimpiin väkensä evakuointeihin sitten toiminnan alkamisen vuonna 2004.

Darfurissa on ollut meneillään maailman suurin avustusoperaatio. Se pyrkii auttamaan liki neljää miljoonaa ihmistä, joista 2,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

YK-järjestöt ja muut avustusryhmät vetivät yli 400 työntekijäänsä joulukuussa Darfurista alueilta, jotka arvioitiin liian turvattomiksi.

"Olemme kolme vuotta rukoilleet kansainvälistä yhteisöä lähettämään rauhanturvajoukkoja suojelemaan viattomia siviilejä ja pitämään avustuskanavat auki", irlantilaisen Goal-järjestön perustaja John O'Shea sanoi väkensä vetäydyttyä Darfurista.

"On selvää, että kansainvälinen yhteisö ei arvosta alueella epätoivoisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa olevaa neljää miljoonaa ihmistä", hän jatkoi.

Goal evakuoi Darfurista ulkomaalaiset ja muualta Sudanista tulleet työntekijänsä. Jäljelle jäi Darfurista pestattu väki, joka yrittää nyt jatkaa avustustyötä parhaansa mukaan.

"Kuulostaa kauhealta sanoa, että tilanne on liian vaarallinen ulkomaalaisille, joten evakuoimme heidät ja jätämme paikallisen henkilökunnan", Oxfam-järjestön edustaja Alun McDonald sanoo.

"Asia ei ole niin. Paikallisilla on perhe, vaimoja ja lapsia. Emme voi evakuoida jokaisen suurperhettä", hän selittää.

Darfuriin jääneet paikalliset avustustyöntekijät ovat haluttomia antamaan haastatteluja, sillä kansalaisjärjestöissä se kuuluu tiedottajille. Järjestöjen mukaan käytännön on tarkoitus suojella niiden paikallista väkeä hyökkäyksiltä.

Jotkut kuitenkin suostuvat sanomaan sen verran, että työn jatkaminen Darfurissa on heille sekä velvollisuus kotiseutua kohtaan että mahdollisuus hyvinpalkattuun työhön, jota ei muualta saa.

Darfurin eteläosassa Nyalan kaupungissa asuva Abdallah menetti työnsä Norjan pakolaisavun palveluksessa, kun järjestö karkotettiin alueelta marraskuussa. Sudanin hallitus syytti järjestöä muun muassa väärän tiedon levittämisestä.

"Työn menettäminen on minulle suuri ongelma. Minulla on kuusi lasta ja etsin uutta työtä. Pysyn täällä, koska tämä on kotini ja haluan auttaa muita darfurilaisia", Abdallah sanoo.

Darfurin suurimalla pakolaisleirillä Gereidassa jäljellä oleva Oxfamin väki jakaa polttoainetta, jotta porakaivojen vesipumput saataisiin pidettyä käynnissä. Tiedottaja Caroline Nursey sanoo kuitenkin, ettei toimintaa pystytä jatkamaan kauaa vajaalla miehityksellä.

Oxfam keskeytti toimintansa Gereidassa joulukuussa, kun tuntemattomat asemiehet olivat varastaneet viisi sen kuudesta ajoneuvosta. Myös tietotekniikkaa ja rahaa vietiin.

"Aiemmin avustustyöntekijöitä kunnioitettiin täällä eikä heidän kimppuunsa käyty, mutta parin viime kuukauden aikana väkivalta on lisääntynyt ja tilanne heikentynyt vakavasti", Nursey sanoo.

Sen jälkeen, kun Darfurin rauhansopimus allekirjoitettiin toukokuussa, alueella on tapettu 13 avustustyöntekijää, kaikki sudanilaisia.

Järjestöt selittävät, että sudanilaista väkeä on enemmän kuin muita ja he työskentelevät vaarallisissa tehtävissä, kuten vartijoina ja autonkuljettajina.

Äärimmäinen turvattomuus voi johtaa myös paikallisten työntekijöiden poisvetämiseen, Oxfamin maajohtaja Mark Blackett sanoo. "Kun apua ei pystytä jakamaan, kaikki turhautuvat – niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin", hän muistuttaa.

Darfurin rauhansopimus ei ole pitänyt, koska vain yksi useista kapinallisryhmistä hyväksyi sen. Hallitus on tehnyt ilmaiskuja kapinallisia vastaan tuhoten useita kyliä.

Selkkaus alkoi 2003, kun alueen mustat maanviljelijät nousivat kapinaan maaomistusta ja vedenkäyttöä koskevien kiistojen vuoksi. Vastassa ovat paimentolaisina eläneiden arabien pahamaineiset janjaweed-joukot, joiden sanotaan käyvän sotaa hallituksen puolesta ja tuella.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti syksyllä lähettää Darfuriin 22 500 rauhanturvaajaa, mutta Sudanin hallitus on jarruttanut joukkojen tuloa. Sota on vaatinut vähintään 400 000 kuolonuhria.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia