Unohdettu katastrofi paisuu Sudanien rajalla
Hamid Yussef Bashir kertoo kävelleensä 17 päivää viiden lapsensa ja vaimonsa kanssa päästäkseen pakolaisleirille Etelä-Sudaniin.
Hamid Yussef Bashir kertoo kävelleensä 17 päivää viiden lapsensa ja vaimonsa kanssa päästäkseen pakolaisleirille Etelä-Sudaniin.
Tänä vuonna jo 37 000 henkeä on paennut Sudanin Sinisen Niilin osavaltiossa puhjenneita väkivaltaisuuksia rajan yli etelään.
Jamamin leiriä vaivaa vesipula, mutta kohta ongelmana ovat sadekauden tuomat tulvat. Bashir jaksaa kuitenkin iloita siitä, että perhe selvisi hengissä.
"Moni muu kuoli matkalla nälkään. Se koetteli meitäkin, ja sateen myötä levisi tuhoisa keuhkokuume", Bashir kertoo.
Sotaa ja nälkää
YK:n arvion mukaan Sinisen Niilin pakolaisia on Etelä-Sudanin Ylä-Niilin osavaltiossa kaikkiaan yli 80 000. Lisäksi 20 000 ihmistä on paennut Sudanin Etelä-Kordofanista rajan yli Unityn osavaltioon.
Pakolaismäärien pelätään kasvavan sadoilla tuhansilla, kun ruoka loppuu alueilta, joilla Sudan kurittaa kapinallisia.
Avustusjärjestöjen mukaan Sudanin ilmapommitusten kohteena ovat myös siviilit. Britannia ja Yhdysvallat vaativat maaliskuun lopulla Sudania luopumaan pommituksista ja Etelä-Sudania lopettamaan sotilaallisen tuen kapinallisille.
Sissijärjestö SPLM-N osallistui aiemmin sisällissotaan Etelä-Sudanin itsenäisyyden puolesta. Kun se toteutui viime kesänä, liike hajotettiin ja Etelä-Sudan kiistää virallisesti yhteydet siihen.
Sade tukkii pian tiet
Avustusjärjestö Oxfamin hätäavun koordinoja Andrew Omale vetoaa avun saamiseksi unohdetun katastrofin uhreille, joiden määrä kasvaa koko ajan.
Leireissä valmistaudutaan kiireellä lähiviikkoina alkavaan sadekauteen. Valtaosa pakolaisten teltoista on siirrettävä pois alavilta paikoilta.
Oxfam pyytää pikaista apua, koska tieyhteyksien katkettua apulähetysten perille saaminen tulee kolme kertaa kalliimmaksi.
Yhdysvaltalainen elokuvatähti George Clooney vieraili hiljan sodan repimässä Etelä-Kordofanissa ja pakolaisleirissä Unityn puolella. Hän on sittemmin kertonut tilanteesta mediassa ja tavannut kotimaansa johtajia.
Sinisen Niilin selkkaus on jäänyt vähemmälle huomiolle, koska alueelle on vaikeampi päästä, Omale arvioi.
Porakaivot kuivina
Pula puhtaasta vedestä ja huonot saniteettiolot vaarantavat varsinkin lasten hengen ja terveyden Jamamin leirissä, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kirrily de Polnay sanoo.
Pohjavesi on monin paikoin niin alhaalla, etteivät paikalliset porakoneet yllä siihen. Alueella toimii enää kolme porakaivoa, joista Oxfam kuljettaa säiliöautolla leiriin 160 000 litraa vettä päivässä.
"Vesipisteellä tuli tappelua, ja osa jäi ilman vettä. Emme halua tapella, joten siirryimme tänne", Macda Doka Waka kertoo. Hän kaivaa kymmenien muiden naisten ja lasten kanssa vettä kuivuneesta lähteestä pienellä kupilla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia