Uruguayn ja Argentiinan sellukiista kuumenee
Argentiinalaiset kiihdyttivät lomakauden alkaessa vastarintaansa Uruguayhin rakennettavia suomalaista ja espanjalaista sellutehdasta kohtaan. Suomalainen Botnia ja espanjalainen Ence-yhtiö rakentavat Fray Bentosiin suuria sellutehtaita, mutta joen vastarannalla asuvat argentiinalaiset pelkäävät saastepäästöjä.
Argentiinalaiset kiihdyttivät lomakauden alkaessa vastarintaansa Uruguayhin rakennettavia suomalaista ja espanjalaista sellutehdasta kohtaan.
Uruguayjoen Argentiinan-puoleisella rannikolla perustettu sellutehtaita vastustava liike on päättänyt tukkia rajajoen yli kulkevan liikenteen kahdesti viikossa tammikuussa, joka aloittaa alueella vuoden vilkkaimman lomakauden. Lisäksi liike suunnittelee jopa kymmenen päivää kestävää yhtämittaista sulkua.
Protesti alkoi jo vuodenvaihteen viikonloppuna. Tuolloin parisataa argentiinalaista mielenosoittajaa sulki perjantaina ja lauantaina sillan, joka johtaa Puerto Uzuésta Argentiinan puolelta Fray Bentosiin Uruguayssa. Myös kaksi ylempänä jokivarressa sijaitsevaa siltaa olivat välillä mielenosoittajien sulkemia.
Suomalainen Botnia ja espanjalainen Ence-yhtiö rakentavat Fray Bentosiin suuria sellutehtaita. Joen vastarannalla asuvat argentiinalaiset pelkäävät niiden saastepäästöjä. Aluehallinto, samoin kuin presidentti Néstor Kirchnerin johtama Argentiinan hallitus, jakaa huolen.
Matkailu kuluu Uruguayn tärkeisiin elinkeinoihin, ja juuri alkaneella eteläisen pallonpuoliskon kesäkaudella 80 prosenttia turisteista tulee maanteitse Argentiinasta.
Tiesulut hankaloittavat tuhansien argentiinalaisten matkaa, mutta niistä kärsivät myös kotimaahansa vuodenvaihteessa pyrkineet uruguaylaiset.
Uruguayn matkailuministeri Héctor Lezcano vetosi vuodenvaihteessa tuloksetta Argentiinan hallitukseen rajaliikenteen turvaamiseksi. Uruguayn mukaan toiminta rikkoo yhteismarkkina-alue Mercosurin sopimuksia vapaasta liikkuvuudesta. Argentiina ja Uruguay muodostavat Mercosurin yhdessä Brasilian ja Paraguayn kanssa.
Argentiina ei ole ollut tyytyväinen selluhankkeista tähän mennessä laadittuihin ympäristöselvityksiin. Maat perustivat viime vuonna yhteisen teknisen komitean asiaa tutkimaan, mutta sekään ei tunnu löytävän ratkaisua.
Argentiina vaatii rakennustöiden välitöntä keskeyttämistä ja tehtaiden sijoittamista kauemmas asutuksesta ja joesta. Se harkitsee myös valitusta Haagin kansainväliselle tuomioistuimelle.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia