USA mukana Irakin sunnijahdissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

USA mukana Irakin sunnijahdissa


Yhdysvaltain joukot ja helikopterit
osallistuivat maaliskuun lopulla Bagdadin Fadhilissa iskuun sunnien
aseryhmää vastaan. Yhydsvaltain johto ja Irakin pääministeri Nouri al-Maliki ovat vakuutelleet iskun suuntautuneen terrorismia eikä sunneja vastaan, mutta valtataistelun tausta on monimutkainen.


Yhdysvaltain joukot ja helikopterit osallistuivat maaliskuun lopulla Bagdadin Fadhilissa iskuun sunnien aseryhmää vastaan. Tällainen uhkaa jatkossa yleistyä.

Isku tehtiin sunnien sahwa-järjestön johtajiin kuuluvan Adel al-Mashadanin ja tämän avustajien pidättämiseksi. Sekä Irakin pääministeri Nouri al-Maliki että Yhdysvaltain joukkojen johto vakuuttivat iskun suuntautuneen terrorismia eikä sunneja vastaan.

Se liittyy kuitenkin pitkään valtataisteluun Irakin shiiajohtoisen hallituksen ja Saddam Husseinin mukana vallasta syöstyjen sunnien välillä.

Yhdysvaltain joukot on vedetty mukaan shiialaisen al-Malikin kampanjaan, jossa pidätetään entisistä sunnikapinallisista muodostettujen alueellisten turvajoukkojen (sahwa) johtajia.

Yhdysvaltain tuella perustetut sahwat ovat periaatteessa Irakin valtion palkkalistoilla. Nyt niitä kuitenkin ajetaan uudelleen maan alle – ja todennäköisesti kapinoimaan.

"Sunneja ei hylätä"


Irakin hallituksen kampanja valikoituja sunnijohtajia vastaan alkoi jo keväällä 2008, mutta Fadhilin yhteenotto oli ensimmäinen, jossa sunnit vastasivat väkivaltaan.

Yhdysvallat on vakuutellut sunneille, ettei heitä hylätä shiiojen armoille, mutta uskottavuus horjui Fadhilissa.

Asiantuntijoiden mukaan amerikkalaisten osallisuus operaatioissa pikemminkin kasvaa.

Sahwat, joita amerikkalaissotilaat kutsuvat "Irakin pojiksi", luotiin 2007 miehittäjän ja sunnien klaanipäälliköiden sekä vastarintajohtajien sopimuksella.

Sahwoja toimii Bagdadissa sekä Diyalan ja Anbarin maakuntien sunnivaltaisilla alueilla.

Al-Maliki on aina vastustanut hanketta. Eräs hänen armeijansa upseeri on luonnehtinut sahwaa "syöväksi, josta on päästävä eroon".

Al-Malikin suorassa komennossa olleet joukot pidättivät sahwa-johtajia pitkin syksyä. Siitä huolimatta Yhdysvallat luovutti 90 000 miehen vahvuisten sahwa-joukkojen komennon irakilaisille.

Irakin hallitus lupasi jatkaa 300 dollarin kuukausipalkan maksamista sunneille, mutta maksut loppuivat helmikuussa. Yhdysvallat sanoo sen johtuvan byrokratiasta.

Yhteistyöpakko


Fadhilin tapahtumat avasivat uuden vaiheen al-Malikin kampanjassa, joka tähtää hänen uhkaksi kokemiensa sahwojen eliminointiin ennen kuin Yhdysvallat poistuu Irakista 2011, Lähi-idän asiantuntija John McCreary arvioi.

Yhdysvallat syyttää Fadhilissa pidätettyä al-Mashadania terroriteoista. Al-Malikin silmissä tämän suurin synti lienee Saddamin valtapuolueen eli Baathin aatteiden levittäminen ja salaisen puoluesolun perustaminen.

Baathin toiminta ei ole Irakissa laitonta, mutta al-Malikin Da'wa-puolue haluaa julistaa sen sellaiseksi.

Yhdysvaltain on pakko tehdä yhteistyötä al-Malikin kanssa, koska se auttoi hänet valtaan Irakissa, McCreary arvioi.

Haaveena on yhä jättää Irakiin mahdollisimman vakaa hallitus, hän uskoo.

Yhdysvallat on kuitenkin joutunut tilanteeseen, jossa sen on mahdoton tukea sekä sunneja että shiioja, ja se voi päätyä mukaan vastenmielisiin operaatioihin, McCreary myöntää.

Ellei Yhdysvaltain hallitus tee selvää päätöstä pysyttelystä uskontoryhmien kiistojen ulkopuolella, amerikkalaisjoukot joutuvat yhä enemmän sotimaan sunneja vastaan.

Gareth Porter on turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut yhdysvaltalainen historioitsija ja toimittaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia