Uusi laskelma: Ilmastonmuutos vie viidenneksen globaalista bruttokansantuotteesta vuoteen 2050 mennessä
Vaikka hiilidioksidipäästöt saataisiin alas nyt, ilmastonmuutoksen tuhot aiheuttavat tulevina vuosikymmeninä merkittävää taloudellista vahinkoa, käy ilmi saksalaistutkimuksesta. Kulut ovat kuusi kertaa suuremmat kuin ilmastonmuutoksen ehkäisemisen kulut.
Kuva: Kanenori / Pixabay.
Ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan vuoteen 2050 mennessä taloudelliset vahingot, jotka vastaavat noin 19:ää prosenttia globaalista bruttokansantuotteesta, laskevat saksalaisen Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimuslaitoksen tutkijat.
Tutkijat kävivät läpi ilmastodataa yli 1 600 alueelta viimeisten 40 vuoden ajalta. Samalla tehtiin ennusteita tulevasta.
Vahingot ovat tutkimuksen mukaan vuosittain noin 38 biljoonaa dollaria, eli noin 35,6 biljoonan euroa. Summa on kuusi kertaa suurempi kuin kulut, jotka syntyisivät lämpötilan nousun pitämisestä alle kahdessa asteessa.
”Analyysimme osoittaa, että ilmastonmuutos aiheuttaa massiivisia taloudellisia vahinkoja seuraavien 25 vuoden ajan lähes kaikissa maissa, myös kehittyneissä maissa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Nämä lähiaikojen vahingot ovat tulosta aiemmista päästöistämme. Sopeutumistoimia tarvitaan lisää, jos haluamme välttää edes osan niistä. Ja meidän pitää leikata päästöjä dramaattisesti ja välittömästi”, varoittaa tutkija Leonie Wenz tiedotteessa.
Taloudelliset vahingot syntyvät, kun ilmastonmuutos vaikuttaa esimerkiksi satoihin, työvoiman tuottavuuteen ja infrastruktuuriin lämpötilan noustessa ja sateiden muuttuessa. Muut sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt ja metsäpalot, voivat kasvattaa kuluja lisää.
Eniten kärsivät maat, jotka ovat historiallisesti tuottaneet vain vähän päästöjä. Niiden menetykset ovat 40 prosenttia suuremmat kuin niiden, jotka ovat tuottaneet päästöjä enemmän, tutkimuksesta selviää.
Jos ilmastonmuutosta ei hillitä, taloudelliset menetykset kasvavat vuosisadan toisella puoliskolla jopa 60 prosenttia vuoteen 2100 mennessä, Wenz sanoo.
”Tämä osoittaa selvästi, että ilmastomme suojeleminen on paljon halvempaa kuin se, että emme tee niin – ja näin on, vaikka ei edes otettaisi huomioon ei-taloudellisia vaikutuksia, kuten biodiversiteetin tai ihmishenkien menetyksiä.”
Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia