Uusi standardi tähtää eettisempään palmuöljyyn
Yritysten RSPO-aloitteen julkistamien uusien kriteerien noudattaminen on kuitenkin vapaaehtoista.
Palmuöljyä käyttävien yritysten järjestö RSPO on julkistanut uuden standardin, jonka tarkoituksena on tehdä palmuöljyn tuottamisesta entistä eettisempää.
Uusien kriteerien mukaan palmuöljyplantaaseja ei saa enää istuttaa turvemaille ja plantaaseja saa perustaa vain alueille, joilla kasvillisuus ja maaperä eivät sido suuria määriä hiilidioksidia. Kasvattajien on tarkkailtava ja vähennettävä kasvihuonekaasupäästöjään, estettävä metsäpaloja ja maksettava työntekijöille elämiseen riittävää palkkaa. EU:ssa kielletty Paraquat-torjunta-aineen käyttö kielletään.
Aiemmassa standardissa esimerkiksi turvemaille istutusta vain suositeltiin välttämään ja päästöt piti minimoida uusilla plantaaseilla.
RSPO Nextiksi nimetty standardi on mukana oleville yrityksille kuitenkin vapaaehtoinen, eikä se luo uutta tuotantoketjua.
Kansainvälisten medioiden mukaan uuden standardin luomisen taustalla on aiempaan RSPO-standardiin kohdistettu kritiikkiä. 2 500 yritystä yhteen tuova standardi perustettiin vastamaan moniin palmuöljyteollisuuteen liittyviin ongelmiin, kuten metsien häviämiseen, maiden anastukseen ja biodiversiteetin heikkenemiseen, mutta kaikkien mukaan se ei ole toiminut kovin hyvin.
Esimerkiksi viime marraskuussa julkaistun brittiläisen Environmental Investigative Agencyn raportin mukaan RSPO:n käyttämät tarkastajat eivät tunnista palmuöljyplantaasien ongelmia ja joskus jopa piilottelevat niitä. Myös esimerkiksi suomalainen Finnwatch paljasti vuonna 2014, että Neste Oilille palmuöljyä myyvän IOI Groupin tiloilla rikotaan siirtotyöläisten oikeuksia. Tilanne on sen mukaan sittemmin parantunut.
Uusikaan standardi ei välttämättä korjaa ongelmia. BusinessGreen-uutissivuston haastatteleman EIA:n metsäkampanjoijan Jago Wadleyn mukaan uuden vapaaehtoisen standardin luominen viittaa siihen, ettei varsinainen, yrityksille pakollinen nykyinen standardikaan ole riittävä.
Palmuöljyä käytetään monissa maailman peruselintarvikkeissa sekä biopolttoaineena. Sitä tuotetaan pääosin Aasian, Länsi-Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia