Vaarallinen työnhakumatka Bengalinlahdella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaarallinen työnhakumatka Bengalinlahdella

16-vuotias Mohammad Yasin jäi henkiin, moni muu venesiirtolainen ei jää.

(IPS) -- Kuusitoistavuotiaan Mohammad Yasinin matka Bangladeshista ei minnekään kesti 45 vuorokautta. Yasin ja 115 muuta siirtolaista keikkuivat puolitoista kuukautta levottomalla Intian valtamerellä surkeassa paatissa nälkäisinä ja janoisina tietämättä, astuisivatko kiinteälle maaperälle enää koskaan.

Yasin lähti onnettomalle matkalleen työn perässä. Yasinin isä sairasteli ja nuorukainen elätti runsaan 70 euron kuukausipalkalla nelihenkistä perhettään. Ilmainen matka Malesiaan oli kuin arpajaisvoitto parempaan elämään, tai niin Yasin ainakin uskoi.

"Meille luvattiin, että 2 600 dollarin hintaisesta matkasta ei tarvitsisi maksaa yhtään ennakkoon, vaan maksu perittäisiin vasta sitten, kun olisimme saaneet työpaikan Malesiasta."

Matkalaiset pakkautuivat puiseen alukseen Shah Porir Dwipin saarella. Lisää väkeä kyytiin lastattiin Patheinissa, Etelä-Myanmarissa, jossa kyytiin nousi pieni joukko vainoa pakenevia Rohingya-muslimeja.

Salakuljettajien ja säiden armoilla

Varsin pian matkanjärjestäjät paljastuivat ihmissalakuljettajiksi, joita siirtolaisten hyvinvointi ei kiinnostanut. Ruuasta ja vedestä oli pulaa. Päivisin miehistö avasi ruuman luukut, ja polttava aurinko helotti suoraan suojattomiin matkalaisiin. Öisin luukut suljettiin, ja ihmiset kärsivät kylmyydestä. Matkan etenemisestä yksikään heistä ei rohjennut kysyä, sillä uteluiden palkaksi osoittautui pahoinpitely.

Lähes puolentoista kuukauden kiduttavan matkan jälkeen Bangladeshin rajavartiosto ohjasi aluksen Saint Martinin saarelle, hyvin lähelle saarta, josta Yasin kumppaneineen oli matkaan lähtenyt. Kun nälkiintyneet matkaajat nousivat maihin, kävi ilmi, että miehistö oli hylännyt laivan jo paljon aikaisemmin.

Huolimatta matkan kärsimyksistä ja päätymisestä takaisin lähtöpisteeseen Yasin matkatovereineen voi pitää itseään onnekkaana. He säilyttivät sekä henkensä että rahansa. Moni muu tulee matkallaan ryöstetyksi, laidan yli heitetyksi tai päätyy joukkohautaan, jonka kaivavat taloudellisesti epätoivoisia ja poliittisesti vainottuja kaakkoisaasialaisia hyväkseen käyttävät ihmiskauppiaat ja -salakuljettajat.

Pakoon nälkää, vainoa tai molempia

Runsaan vuoden mittaan noin 88 000 bangladeshilaista ja Myanmarin rohingyaa on pyrkinyt Thaimaahan, Malesiaan ja Indonesiaan. Vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana 25 000 rohingyaa on paennut Myanmarista. Sadat ovat kuolleet matkan aikana.

Vastaanottajamaiden viranomaiset pahentavat siirtolaisten tilannetta. Viranomaiset ovat estäneet laivojen kiinnittymisen satamaan ja jopa käännyttäneet nälkäisillä ihmisillä täyteen lastattuja aluksia takaisin merelle.

Bangladeshista ihmisiä siirtolaisiksi ajavat köyhyys ja työttömyys. Lähes 157 miljoonan asukkaan maassa köyhyysrajan alapuolella elää 31 prosenttia ihmisistä. Maan tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste on 4,53 eli työttömiä on noin seitsemän miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia