Vaateyhtiöt osallistuneet nihkeästi Rana Plazan uhrien tukirahastoon
SASKin mukaan kysymys ei ole rahasta, vaan yritysten haluttomuudesta myöntää korvausvastuunsa uhreille ja omaisille.
Lukuisat länsimaiset vaatemerkit ovat kieltäytyneet lahjoittamasta bangladeshilaisella Rana Plazan vaatetehtaalla vuosi sitten tapahtuneen onnettomuuden uhreille tukirahaston kautta, kritisoi kansalaisjärjestöjen kansainvälinen Clean Clothes -kampanjaverkosto.
Tehdasonnettomuudessa vammautuneet työntekijät tai surmansa saaneiden työntekijöiden omaiset voivat hakea tästä kuusta lähtien korvauksia yritysten yritysten perustamasta tukirahastosta. Kuitenkin vasta puolet 29:stä tehtaalta tekstiilejä tilanneesta yrityksestä on sitoutunut lahjoittamaan rahastoon, verkosto raportoi.
Clean Clothes -verkostossa toimivan Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin viestintäpäällikkö Jukka Pääkkönen arvioi, että vaateyhtiöille kysymys ei ole niinkään rahasta, vaan yritysten haluttomuudesta myöntämää myös käytännössä korvausvastuunsa uhreille ja omaisille.
"Tukirahaston tarvitsema 40 miljoonan Yhdysvaltain dollarin summa on pikkuraha tässä miljardibisneksessä", Pääkkönen toteaa.
Esimerkiksi vaatejätti Benetton on perustellut haluttomuuttaan tukea rahastoa sillä, että yrityksellä ei ollut jatkuvaa toimintaa minkään onnettomuustehtaassa toimineen vaatevalmistajan kanssa. Yritys myös kertoo tukeneensa onnettomuuden uhreja paikallisen kansalaisjärjestön välityksellä.
Tehdasonnettomuus, jossa sai surmansa yli 1 100 ja loukkaantui 2000 työntekijää, käynnisti sekä maailmanlaajuista keskustelua yritysvastuusta että paikallista ay-kamppailua työntekijöiden aseman parantamiseksi. Onnettomuuden jälkeen Bangladeshissa on helpotettu ammattiliittojen rekisteröitymistä ja lisäksi jo 150 maassa toimivaa yritystä on allekirjoittanut sitovan sopimuksen paloturvallisuuden parantamisesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia