Vaihtoehto-Nobel Suomessakin tunnetulle kenialaiselle ympäristöaktivistille Phyllis Omidolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaihtoehto-Nobel Suomessakin tunnetulle kenialaiselle ympäristöaktivistille Phyllis Omidolle

Phyllis Omido on vieraillut useampaan otteeseen myös Suomessa kertomassa työstään. Palkittujen joukossa on myös siirtolaisia Välimerellä pelastava SOS Mediterranee.

Nainen seisoo puun vierellä.

Phyllis Omido Suomen-vierailulla vuonna 2022. Kuva: Juha Mäkinen / Maailma.net.

Kenialaiselle Phyllis Omidolle on myönnetty Right Livelihood -palkinto, joka tunnetaan myös vaihtoehto-Nobelina.
Palkinto myönnettiin ”perustavanlaatuisesta kamppailusta paikallisten yhteisöjen maa- ja ympäristöoikeuksien puolesta sekä ympäristöoikeuden edistämisestä”.

Omidosta tuli ympäristöaktivisti hänen työskennellessään metallisulatossa, joka aiheutti lyijymyrkytyksen oireita työntekijöille. Hän ryhtyi oikeustoimiin tehdasta vastaan ja sai sen suljettua. Työ johti lopulta myös 16 muun samantyyppisen laitoksen sulkemiseen.

Parhaillaan hän kampanjoi ydinvoimalan rakentamista vastaan Kenian Kilifin alueella. Voimala tulisi alueelle, joka on tunnettu koralliriutoista, kalastuskylistä ja rikkaasta luonnosta. 

”Kenialla on uusiutuvan energian kapasiteettia – meillä on auringonpaistetta vuoden jokaisena päivänä. Ei ole mitään syytä, miksi meidän pitäisi tehdä jotain ympäristölle haitallista”, hän sanoo palkintotiedotteessa.

Omido tunnetaan myös Suomessa, sillä suomalainen Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö tukee hänen järjestöään. Hän on myös vieraillut Suomessa.

Vuonna 2020 Maailma.netin haastattelussa hän piti erityisen tärkeänä aktivistien verkostoitumista. 

”Aluksi en tuntenut ketään eikä minulla ollut kontakteja. Poliisin oli helppo häiritä minua ja pitää minua sellissä yön yli. Kun aloin verkostoitua ja tapasin ulkomaalaisia, häirintä loppui”, hän kertoi.

Right Livelihood -palkintoa on myönnetty yli 40 vuoden ajan. Se myönnetään käytännöllisistä ratkaisuista maailman suuriin haasteisiin, ja sen on tarkoitus toimia vaihtoehtona kapea-alaisille Nobel-palkinnoille, jotka keskittyvät usein teollisuusmaiden saavutuksiin.

Muut palkinnot myönnettiin tänä vuonna nuorten ympäristöjärjestölle Mother Nature Cambodialle, siirtolaisia Välimerellä pelastavalle SOS Mediterraneelle sekä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia edistävälle ghanalaiselle lääkärille Eunice Brookman-Amissah’lle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia