Valtuutettuja patistetaan eettisiin hankintoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtuutettuja patistetaan eettisiin hankintoihin

Viisinkertainen määrä Reilun kaupan kaupunkeja ja enemmän eettisesti kestäviä julkisia hankintoja, toivotaan Reilun kaupan viikolla.

Kuntapäättäjien tulisi ohjata kuntia tekemään eettisesti kestäviä hankintoja, sanoo Reilun kaupan edistämisyhdistys kampanjaviikollaan. Yhdistys toivoo kuntavaaliehdokkaiden tarttuvan haasteeseen perustamalla Suomeen myös lisää eettiseen kuluttamiseen sitoutuneita Reilun kaupan kaupunkeja ja kuntia.

Julkisia hankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 22 miljardin edestä. Tästä kolme neljännestä tehdään kunnissa, kunnallisissa organisaatioissa ja kuntayhtymissä.

Julkisia hankintojen kilpailutuksia säätelevä hankintalaki mahdollistaa eettisten hankintakriteerien käytön.

"Reilun kaupan kriteerien saamiseksi kunnallisiin kilpailutuksiin tarvitaan poliittisten päättäjien ohjausta", sanoo projektipäällikkö Reeta Partanen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä.

Suomalaiset kuluttajat ostavat Reilun kaupan tuotteita verrattain ahkerasti. Henkeä kohden lasketussa kulutuksessa Suomi on yhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivosen mukaan maailman neljänneksi suurin Reilun kaupan markkina-alue.

"Olisi hienoa, jos kunta- ja kaupunkipuolella seurattaisiin äänestäjiä", Sivonen sanoo.

"Mikä olisi hyvä syy olla hankkimatta Reilun kaupan jalkapalloja suomalaisiin kouluihin?" kysyy Sivonen.

Lisää Reilun kaupan kaupunkeja

Reilun kaupan kaupunki on kaupunki, joka on sitoutunut suosimaan Reilun kaupan tuotteita. Nimeke on annettu kuudelle suomalaiskaupungille. 

"Reilujen kaupunkien ja kuntien määrän viisinkertaistaminen seuraavan valtuustokauden aikana on ihan maltillinen tavoite", sanoo toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Reilun kaupan viikolla Suomessa kiertävät kirgisialaiset Reilun kaupan luomupuuvillan viljelijät Gulsun Joldosheva ja Akybay Soroonbayev. Viikon kasvoihin kuuluu myös helsinkiläisräppäri Gracias.

"Reilu kaupunki ottaa huomioon myös kaupungin rajojen ulkopuolella olevat ihmiset. On tervettä ja moraalista ajatella, että tuotteiden tekijöilläkin täytyy olla hyvät oltavat", sanoo Gracias.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia