Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.

Kreml

Kremlin muureja Moskovassa. Kuva: Pavel Kazachkov / CC BY 2.0.

Venäjän viranomaiset ovat avanneet ensimmäisen rikostutkinnan ”ei-toivotuista” ulkomaisista järjestöistä säädetyn lain rikkomisesta.

Donin Rostovin oikeusistuin määräsi kielletyssä Otkrytaja Rossija (Avoin Venäjä) -ryhmässä toimineen Anastasija Shevtshenkon viime viikolla kotiarestiin maaliskuun 20. päivään asti. Useiden hänen kollegojensa kodit tutkittiin ja heitä aiotaan käyttää todistajina häntä vastaan.

Venäjällä vuonna 2015 säädetyn ei-toivottujen järjestöjen lain mukaan yleinen syyttäjä voi kieltää minkä tahansa ulkomaisen järjestön, jonka se katsoo olevan haitallinen Venäjälle. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan listalla on 15 järjestöä, useimmat amerikkalaisia.

Venäjän viranomaisten mukaan Shevtshenkon edustama demokratialiike Otkrytaja Rossija on osa samannimistä Isossa-Britanniassa toimivaa järjestöä. Se kiellettiin Venäjällä vuonna 2017.

Kiellettyyn järjestöön kuuluminen katsotaan hallinnolliseksi rikkomukseksi, josta voi saada sakot. Jos rikkomuksia on vuoden sisällä kaksi, voi saada varsinaisen rikossyytteen ja jopa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen.

Shevtshenkoa on jo sakotettu kahteen kertaan, muun muassa sen vuoksi, että hänet esiteltiin Otkrytaja Rossijan koordinaattorina keskustelutilaisuudessa. HRW:n mukaan rikostutkinta päätettiin aloittaa vain päivää ennen määräajan menemistä umpeen.

”Shevtshenkon syyte on räikeä hyökkäys yhdistymisen vapautta vastaan Venäjällä. Sekä julmaa lakia että tätä syytettä käytetään pelkästään häiritsemään aktivisteja, jotka yrittävät taistella korruptiota, vaalivilppiä ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan”, sanoo HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Rachel Denber tiedotteessa.

Tapaus sai uuden käänteen eilen, kun viranomaiset asettivat syytteeseen myös Shevtshenkon kollegan Roman Zaitsevin. Tämä oli jakanut Otkrytaja Rossijan artikkeleita sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kannanoton Shevtshenkosta.

Amnestyn mukaan viranomaiset eivät päästäneet kotiarestissa istuvaa Shevtshenkoa katsomaan sairaalassa olevaa 17-vuotiasta tytärtään ennen kuin tunteja ennen tämän kuolemaa.

”Hallituksen hyökkäys Avointa Venäjää kohtaan ei ole vain absurdi ja ilkeä, se on myös saavuttanut uuden julmuuden tason. Zaitsevin vainoaminen Shevtshenkon tukemisen vuoksi tämän henkilökohtaisen tragedian hetkellä kertoo paljon Venäjän sydämettömästä ’oikeusjärjestelmästä’”, sanoo Marie Struthers, Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian johtaja tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia