Yhdysvaltojen ruoka-apu suuryritysten käsissä
Uusi Guardianin selvitys paljastaa kolmen amerikkalaisyrityksen hallitsevan ruoka-apuun liittyviä viljamarkkinoita.
Kolme suurta amerikkalaisyritystä ADM, Cargill ja Bunge vastaavat Yhdysvaltojen miljardin arvoisesta ruoka-avusta kehitysmaihin, brittilehti Guardianin tuore selvitys kertoo.
Yhdysvaltain ruoka-avun kriitikot ovat jo vuosia väittäneet, että järjestelmässä on kyse yhtä paljon paitsi nälkää näkevien, myös amerikkalaisyritysten hyvinvoinnista.
Guardian tutki nyt ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen maatalousministeriön tekemiä satoja ruoka-apusopimuksia vuosina 2010–2011 pyrkien selvittämään, mihin raha menee. Mainitut kolme yritystä muodostivat jopa 70 prosenttia kaikesta ostetusta viljasta.
"Uusi tieto tekee täysin selväksi sen, että suuret ylikansalliset yritykset eivätkä Amerikan maatalousfarmarit, ovat ne, jotka hyötyvät Yhdysvaltojen ruoka-apuohjelman peukaloiduista säännöistä," toteaa Eric Munoz, Oxfam Amerikan maatalousanalyytikko.
1950-luvulta peräisin oleva laki edellyttää, että suurin osa Yhdysvaltojen ruoka-avusta tuotetaan amerikkalaisyritysten kautta halvemmista vaihtoehdoista huolimatta. Useimmat apua antavista valtioista ovat luopuneet kyseisestä menettelytavasta korkeiden kustannusten takia.
Yhdysvaltain kansainvälisen kehitysviraston (USAid) johtaja Raj Shah varoitti viime vuonna, "ettei ole tyytyväinen isojen shekkien kirjoittamiseen suuryrityksille ja sen kutsumiseen kehitykseksi".
Guardianin analyysi paljastaa ruoka-apua käytettävän myös Yhdysvalloissa ylijääneiden maataloustuotteiden kuljettamiseen hallituksen vastaväitteistä huolimatta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia