YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muillekin maille, joissa enemmistö väestöstä on valkoihoisia. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä, ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.

Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

Black Lives Matter -seinämaalaus Edinburghissa heinäkuussa 2020. Kuva: kaysgeog / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat julkaisseet lausunnon, jossa he kritisoivat kovin sanoin Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin hallituksen tilaamaa, hiljattain julkaistua raporttia rasismista ja syrjinnästä.

Raportin mukaan maassa ei juurikaan ole institutionaalista rasismia ja se voisi toimia rasismin suhteen malliesimerkkinä muille maille, joissa enemmistö on valkoisia.

Sen sisältöä ovat kritisoineet etenkin tutkijat sekä oppositiossa oleva työväenpuolue. Eilen kriitikoiden joukkoon liittyi myös YK:n afrikkalaistaustaisten kokemaa syrjintää seuraavan riippumaton asiantuntijaryhmä. Sen mukaan raportti paketoi uudelleen rasistiset ilmaukset ja stereotyypit faktoiksi, vääristelee historiaa ja käyttää väärin tilastoja ja dataa.

”Tämä on yritys normalisoida valkoinen ylivalta huolimatta merkittävästä tutkimuksesta ja todisteista institutionaalisen rasismin olemassaolosta. Siinä valitettavasti sivuutetaan mahdollisuus tunnustaa menneisyyden julmuudet --”, lausunnossa todetaan.

Raportin on tehnyt Britannian rodulliseen ja etniseen epätasa-arvoon keskittyvä komitea. Sen perusti maan hallitus sen jälkeen, kun maassa oli järjestetty laajoja rasismin vastaisia Black Lives Matter -mielenosoituksia, joita on nähty myös muualla maailmassa valkoisen yhdysvaltalaisen poliisin tapettua mustan George Floydin.

Maaliskuun lopulla julkaistun raportin mukaan rasismi on Britanniassa suuri voima etenkin verkossa. Sen mukaan elämässä saadut mahdollisuudet liittyvät kuitenkin enemmän maantieteeseen, perheen vaikutukseen, sosiaalis-taloudelliseen taustaan, kulttuuriin ja uskontoon kuin rasismiin sinänsä.

”Emme enää näe Britanniaa, jossa järjestelmä on tarkoituksella vääristelty etnisiä vähemmistöjä vastaan. Esteitä ja eriarvoisuuksia on olemassa, ne vaihtelevat, ja ironista kyllä hyvin harvat niistä liittyvät suoraan rasismiin. Rasismi on liian usein kaiken kattava selitys, ja se on helpompi hyväksyä suoraan kuin nimenomaisesti tutkia”, komitea puheenjohtaja Tony Sewell kirjoittaa raportin esipuheessa.

YK:n paneeli on eri mieltä. Se muistuttaa, että Britannian valtiolla ja instituutioilla on ollut merkittävä rooli erilaisten julmuuksien normalisoinnissa.

”Vaikka rodullinen eriarvoisuus ei aina nouse rasismista tai rasistisesta syrjinnästä, on myös olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että näiden eriarvoisuuden juuret ovat institutionaalisessa rasismissa ja rakenteellisessa syrjinnässä, sillä ne eivät selvästikään heijastele rakenteellista eriarvoisuutta kokevien yhteisöjen omia prioriteetteja”, lausunnossa todetaan.

Eritystä kritiikkiä on herättänyt kohta, jossa raportti pohtii, miten brittiläisyyttä sekä brittiläisen imperiumin historiaa pitäisi käsitellä kouluissa. Sen mukaan esimerkiksi Karibian alueen on nähtävissä ”uusi tarina”, jossa orjakaupassa ei ole kyse vain ”hyödyistä ja kärsimyksestä” vaan myös siitä, miten afrikkalaiset muuntautuivat ”afrikkalais-brittiläisiksi”. Lausunto on todettu yritykseksi puhdistaa maan mainetta orjakaupasta.

Komitea on muistuttanut vastalausunnossaan, että kyse on osittain väärinymmärryksistä. Sen mukaan orjuutta ei ole yritetty vähätellä, vaan tarkoituksena oli sanoa, että orjuuden keskelläkin afrikkalaiset säilyttivät inhimillisyytensä ja kulttuurinsa.

Britannian hallitus harkitsee parhaillaan, miten toteuttaa raportin suosituksia. YK:n asiantuntijoiden mukaan löydökset pitäisi torjua ja etenkin sen historiallisten faktojen oikeellisuus pitäisi varmentaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia