Yli kymmenen kuollut Israelin hyökkäyksessä
Israelin armeija hyökkäsi Gazaan pyrkinyttä kansainvälisten kansalaisjärjestöjen laivasaattuetta vastaan. Hyökkäyksessä yli kuoli kymmenen ja haavoittui ainakin 30 ihmistä.
Hyökkäykseen liittyvät tiedot ovat ristiriitaisia. BBC:n haastatteleman Israelin hallituksen tiedottajan Mark Regevin mukaan Israelin joukkoja tulitettiin. Vastaavasti BBC:n haastatteleman Free Gaza Movement tiedottajan Audrey Bomsen mukaan israelilaisjoukkojen ”tulituksesta ehdottomasti ei ole todisteita”.
Laivasaattueen tarkoituksena oli toimittaa Gazan alueelle avustustarvikkeita ja murtaa Israelin ylläpitämä merisaarto. Tammikuussa 2009 päättyneen Gazan sodan jälkeen Israel on valvonut kaikkia tavarakuljetuksia Gazaan.
Israelin saarto on vaikeuttanut sekä sodan tuhojen korjaamista että välttämättömien tarvikkeiden toimituksia. Gazaan voidaan toimittaa 15 000 tonnia humanitaarista apua viikossa, mikä YK:n mukaan vain neljännes tarpeesta.
Kuudesta aluksesta ja noin 600 matkustajasta koostuva saattue lähti Kyprokselta sunnuntaina, ja sen oli määrä saapua Gazaan tänään. BBC:n mukaan Israelin joukot hyökkäsivät saattueen kimppuun kansainvälisillä vesillä 64 kilometrin päässä rannikolta.
Free Gaza Movement mainitsee verkkosivuillaan hyökkäyksen tapahtuneen 75 mailin (noin 120 km) päässä rannikolta. Järjestön mukaan hyökkäys laivasaattueeseen oli loukkaus kansainvälistä oikeutta kohtaan.
Laaja tuomio hyökkäykselle
Hyökkäys avustussaattuetta vastaan on tuomittu laajasti. Euroopan unioni ulkoministeri Catherine Ashton vaatii täyttä tutkimusta tapahtumasta sekä sallimaan kuljetukset Gazaan.
Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas on BBC:n mukaan syyttänyt Israelia joukkomurhasta. Turkki, Iran ja Arabiliitto ovat tuominneet Israelin hyökkäyksen.
Ylen uutisten mukaan Ruotsi on kutsunut Israelin lähettilään kuultavaksi. Ulkoministeri Carl Bildtin mukaan ”välikohtaus on vakava eikä sitä voi hyväksyä”. Laivasaattueen matkustajiin kuului 11 ruotsalaista, joukossa muun muassa kirjailija Henning Mankell.
Kirkon ulkomaananavun toiminnanjohtajan Antti Pentikäisen mukaan hyökkääminen "humanitaarista kuljetusta kohtaan on kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laiton". Pentikäisen mukaan koko Gazan saarto on laiton, mutta hän ei hyväksy väkivaltaa avustustarvikkeiden toimittamisessa perille.
Linkkejä ja uutislähteitä
Ylen uutinen: Laaja tuomio Israelin iskulle
BBC:n uutinen: Deaths as Israeli forces storm Gaza aid ship
Al Jazeeran uutinen: Israel attacks Gaza aid fleet
Free Gaza Movementin verkkosivut
Kirkon ulkomaanapu tuomitsee hyökkäyksen
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia