Ympäristörikkomuksista voi pian joutua kansainväliseen rikostuomioistuimeen
Haagissa toimiva kansainvälinen rikostuomioistuin alkaa huomioida oikeusjutuissaan muun muassa laittomat maakaappaukset ja luonnonvarojen riiston.
Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) aikoo ryhtyä huomioimaan oikeusjutuissaan myös ympäristöön liittyvät rikokset.
Vuonna 2002 perustettu ICC on tähän mennessä tutkinut kansanmurhia, sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan sekä hyökkäysrikoksia. Tuomioistuin ei nytkään varsinaisesti laajenna toimivaltaansa, vaan sen tarkoituksena on tarkastella rikoksia laajemmasta näkökulmasta. Viime viikolla julkaistun ilmoituksen mukaan se aikoo kiinnittää erityistä huomiota rikoksiin, joiden keinoihin tai tuloksiin kuuluvat ympäristötuho, luonnonvarojen laiton riisto tai laittomat maiden haltuunotot.
Päätös on voitto monille järjestöille, jotka ovat viime aikoina olleet huolissaan etenkin maakaappauksista. Ne uskovat, että jatkossa esimerkiksi yritysjohtajia voi olla oikeuden edessä maiden viemisestä ja ihmisten kodeistaan ajamisesta.
"Ilmoituksen pitäisi lähettää varoitus yritysjohtajille ja sijoittajille siitä, että ympäristö ei ole enää heidän leikkikenttänsä", sanoi Global Witness -järjestön neuvonantaja Alice Harrison The Guardian -lehdelle.
Uutislähteiden mukaan ensimmäinen tapaus, jota ICC:n syyttäjä Fatou Bensouda harkitsee, ovat Kambodžassa tapahtuneet maakaappaukset, joista brittiläinen lakitoimisto Global Diligence on ajamassa syytettä.
Ympäristörikosten lisäksi tuomioistuin ilmoitti kiinnittävänsä jatkossa tarkemmin huomiota muun muassa aseiden salakuljetukseen ja ihmiskauppaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia