Zimbabwessa odotetaan turhaan uutta tuhotuttujen hökkelikylien tilalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwessa odotetaan turhaan uutta tuhotuttujen hökkelikylien tilalle

Zimbabwen hallitus tuhosi kaksi vuotta sitten hökkelialueen kodit ja kaupustelijoiden myyntipaikat. Tilalle luvattiin parempia asuntoja ja toreja, mutta hanke on jäänyt jäihin. YK arvioi, että seurauksista on joutunut kärsimään 2,4 miljoonaa ihmistä.

Yli 1 700-prosenttisen inflaation ja tulehtuneen poliittisen tilanteen ohella Zimbabwessa kärsitään yhä kahden vuoden takaisen hökkelikylien hävittämisen seurauksista.

Zimbabwen hallitus toteutti toukokuussa 2005 Operaatio Murambatsvinan, jossa pantiin maan tasalle slummeja ja 700 000 kaupustelijan myyntipaikat. YK arvioi, että seurauksista joutui kärsimään 2,4 miljoonaa ihmistä.

Hallitus ilmoitti rakentavansa tuhottujen tilalle parempia asuntoja ja toreja, mutta Operaatio Garikaiksi kutsuttu rakennushanke jäi alkutekijöihinsä.

Ainoastaan pääkaupungin Hararen Glen Viewin alueelle pystytettiin toimintakeskus puu- ja metallitöitä tekeville pienyrityksille.

”Paikka on liian pieni meidän tarpeisiimme”, alueella toimiva puuseppä Isaac Makanga tuskailee.

Muualla maassa kaupustelijat ovat edelleenkin vailla toimipaikkoja. Osa tekee kauppaa autostaan, ja toiset kuljettavat pieniä tavaraeriä mukanaan pitäen loput varastossa. Poliisit ovat entiseen tapaan heidän kimpussaan kinuten maksuja ”laittomasta” kaupanteosta.

”Elääkseen on tehtävä jotakin. Kuurupiilo poliisin kanssa jatkuu”, hararelainen kaupustelija Maxwell Tumbare selittää.

Myös Garikai-hankkeen asuntorakentaminen tyssäsi alkuunsa huonon suunnittelun, inflaation ja korruption takia. Harvat pystyyn saadut talot jäivät vaille sähköä ja viemäröintiä.

Chiredzin kaupungissa uusien talojen asukkaat joutuvat käyttämään läheisen koulun käymälää, muualla tarpeet on tehtävä luontoon.

Garikai-hankkeen taloja haukutaan tulitikkulaatikoiksi niiden pienuuden vuoksi. Esimerkiksi makuuhuoneeseen ei mahdu kaksoisvuodetta, vaatekaapista ja muista huonekaluista puhumattakaan.

Zimbabwen yliopiston valtio-opin professori Heneri Dzinotyiwei sanoo Garikain epäonnistuneen siksi, että hallitus aloitti sen suunnittelematta.

”Hallituksemme ei ole tilivelvollinen kenellekään. Siksi ei ole yllätys, että tällaista voi tapahtua ilman seuraamuksia”, hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia