Näkökulma: Albinismin taakka Afrikassa
Vaikutusvaltaisilla ja varakkailla ihmisillä on sormensa pelissä albinismista kärsivien ihmisten vainossa, mikä selittää myös tuomioiden langettamisen vaikeutta, kirjoittaa Tansaniassa albinismin parissa työskentelevä Sanni Niemelä.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Afrikassa on joutunut 482 ihmistä hyökkäyksen kohteeksi sen vuoksi, että heillä on albinismi. Näistä ihmisistä 184 tapettiin. Pelkästään Tansaniassa hyökkäyksiä on ilmennyt 165, joista 76 tapauksessa uhri on kuollut. Tansaniassa viimeisimmästä hyökkäyksestä raportoitiin toukokuussa 2016, ja tämän vuoden puolella hyökkäyksiä on tapahtunut myös niin Malawissa, Malissa, Mosambikissa, Burundissa kuin Sambiassakin.
Albinismi on molemmilta vanhemmilta periytyvä oireyhtymä, joka aiheuttaa melaniinipigmentin puuttumisen ihmisen kehossa. Tämä vaikuttaa ihmisen ihoon, silmiin ja hiuksiin. Näistä kolmesta albinismin vaikutus ihoon ja hiuksiin vaihtelevat albinismin tyypistä riippuen, mutta yhteistä kaikille tyypeille ovat albinismin aiheuttamat näkövaikeudet. Näitä vaikeuksia ovat esimerkiksi silmien liikkuminen nopeasti puolelta toiselle, valoherkkyys sekä liki- ja kaukonäköisyys.
Albinismia esiintyy maailmanlaajuisesti niin ihmisissä, eläimissa kuin kasveissakin, mantereesta riippumatta. Arvioiden mukaan maailmassa yhdellä ihmisellä 17 000:sta on albinismi. Eniten sitä kuitenkin esiintyy Afrikassa: esimerkiksi Itä-Afrikassa arvioiden mukaan yhdellä 1 400:sta on albinismi.
Etenkin Afrikan maissa albinismi ilmenee näkyvimmin ihmisen vaaleana ihonvärinä. Melaniinipigmentin puuttumisen vuoksi iho on hyvin herkkä auringolle, sillä melaniinin tehtävä ihossa on suojata sitä auringon uv-säteilyltä. Toisin sanoen kun melaniinia kehossa ei ole, auringonvalo ainoastaan polttaa ihoa sen sijaan, että iho alkaisi ruskettua. Toistuva palaminen puolestaan aiheuttaa ihosyöpää. On arvioitu, että Afrikassa jopa 90 prosenttia ihmisistä, joilla on albinismi, kuolee ihosyöpään alle 40-vuotiaana. Ihmisillä ei ole tarpeeksi, jos lainkaan, tietoa auringonvalon haitoista tai ihosyövän oireista, joten he eivät ymmärrä suojautua auringonvalolta tai hakeutua oireiden ilmetessä hoitoon. Harvalla on myöskään varaa maksaa tarvitsemaansa syöpähoitoa.
"Afrikan maissa on havaittu kasvua hyökkäysten määrässä etenkin poliittisten vaalien lähentyessä."
Afrikassa albinismia on selitty faktatiedon puutteen vuoksi järjetömillä ja yliluonnollisuuden värittämillä kertomuksilla, joihin uskotaan yhä edelleen monessa Afrikan maassa. Albinismin kuvitellaan olevan kirous ja tavallisen ihmisen sijaan albinismia sairastavien ajatellaan olevan aaveita. Syrjintä on siis valitettavan usein arkipäivää ihmisille, joilla on albinismi. Lisäksi paikalliset noitatohtorit ylläpitävät uskomuksia, joiden mukaan albinismia sairastavan ihmisen raajat tuovat onnea ja menestystä. Tämä on saanut epätoivoisia onnenonkijoita tappamaan ja katkomaan albinismia sairastavilta ihmisiltä raajoja sekä ryöstämään heidän hautojaan. Syrjinnän lisäksi albisnismia sairastavien elämää varjostaa siis alituinen pelko ja turvattomuus.
Albinismia sairastavan ihmisen raajan arvo pimeillä markkinoilla on arvioiden mukaan 75 000 dollaria. Tansanialainen tienaa keskimäärin vuodessa noin 920 dollaria. On siis selvää, että hyökkäysten toimeksiantajina eivät voi olla tavalliset kansalaiset. He, joilla jo valmiiksi on rahaa ja valtaa, haluavat epätoivoisesti lisää, keinoja kaihtamatta. Lisäksi Afrikan maissa on havaittu kasvua hyökkäysten määrässä etenkin poliittisten vaalien lähentyessä.
Vaikutusvaltaisilla ja varakkailla ihmisillä on siis lusikkansa mukana tässä järjettömässä ja brutaalissa sopassa, mikä osaltaan selittää oikeudenkäyntien ja tuomioiden langettamisen tahmeutta käsiteltäessä albinismia sairastaviin kohdistuvia hyökkäyksiä. Jos hyökkäysten toimeenpanijat ja oikeusprosessien vastuuhenkilöt kulkevat kimppakyydillä töihinsä, ei voida odottaa kovinkaan tehokasta tai perusteellista tutkintaa.
Ensiapua tähän turvattomaan tilanteeseen ovat antaneet muun muassa Tansanian hallituksen perustamat keskukset, jotka tarjoavat turvallisen elinympäristön albinismista kärsiville lapsille ja nuorille. Lisäksi eri järjestöillä on merkittävä rooli tilanteen muuttamisessa. Paikalliset järjestöt pitävät huolen siitä, että hyökkäysten tapahtuessa niistä raportoidaan asianmukaisesti ja kaunistelematta totuutta. Tärkein mutta myös työläin tekijä tilanteen muuttamiseksi on kuitenkin tietoisuuden lisääminen albinismista. Vain sillä järjettömät uskomukset voitaisiin saada nujerrettua, minkä myötä ihmisille tarjoutuisi yhtäläiset mahdollisuudet normaaliin elämään albinismista huolimatta.
Kirjoittaja on sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, joka suorittaa työharjoitteluaan Tansaniassa albinismista kärsiviä tukevassa Under the same sun -järjestössä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia