Palestiina hakee tunnustusta YK:lta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palestiina hakee tunnustusta YK:lta

Palestiinalaisten oman valtion tunnustaminen avaisi oven siirtokuntakysymyksen ratkaisemiselle kansainvälisessä oikeudessa.

Palestiinalaishallinto aikoo hakea YK:lta jäsenyyttä ja virallista tunnustusta valtiolleen Yhdysvaltojen ja Israelin kasvavasta vastustuksesta huolimatta.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on päättänyt jättää hakemukset YK:n päämajaan New Yorkiin henkilökohtaisesti 13. syyskuuta alkavan yleiskokouksen aikana, palestiinalaisten ulkoministeri Riyad al-Malki sanoo.

Hallinnon jäsenyyshakemuksella ei yleisesti nähdä olevan suuria mahdollisuuksia, sillä virallisen päätöksen jäsenyydestä tekee YK:n turvallisuusneuvosto, jossa Yhdysvalloilla on veto-oikeus.

Hallinto onkin hakemassa samanaikaisesti tunnustamispyrkimysten ohella korotusta YK:n ei-jäsenvaltioksi. Palestiinalaishallinto osallistuu tällä hetkellä YK:n toimintaan tarkkailijana, ja sen tarkoituksena on saada YK:n yleiskokoukselta tunnustus itsenäisyydelleen ilman järjestön jäsenyyttä. Tähän mennessä 122 maailman valtiota on ilmoittanut valmiutensa Palestiinan valtion tunnustamiseen, mukaan lukien Pohjoismaista Norja ja Islanti. Sen sijaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi viime viikolla, ettei usko hankkeen olevan rauhanprosessin kannalta hyödyllinen.

Rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä ovat olleet käytännössä umpikujassa jo usean vuoden ajan, sillä Israel on jatkanut neuvottelujen kynnyskysymyksenä olevien siirtokuntien rakentamista miehitetyille palestiinalaisalueille. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia ja palestiinalaiset katsovat niiden murentavan lähiaikoina perustettavan valtion olemassaolon edellytyksiä. Viimeksi viime viikolla EU:n ulkoasiain edustaja Catherine Ashton kehoitti Israelia "jälleen kerran" lopettamaan siirtokuntien rakentamisen.

Palestiinalaishallinnon YK-pyrkimysten taustalla onkin toivo siirtokuntien asemaan vaikuttamisesta, sillä virallisen tunnustuksen saanut valtio voisi viedä siirtokuntakysymyksen kansainvälisen oikeuden käsiteltäväksi.

YK:n tulevaa äänestystä ennakoidaan siivittävän ennen näkemättömän suuri palestiinalaisen kansalaisyhteiskunnan voimanosoitus. Länsirannalle ja Gazaan on ollut jo pidemmän aikaa suunnitteilla satojen tuhansien ihmisten kuukausia kestävä väkivallattomien mielenosoitusten ja kansalaistottelemattomuuden sarja, joka on saanut tuulta siipiensä alle tämän vuoden arabimaiden demokratialiikkeistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia