Sionisti palestiinalaisten tukena
Juutalainen rabbi Arik Ascherman taistelee henkeen ja vereen palestiinalaisten ihmisoikeuksien puolesta.
Juutalainen rabbi Arik Ascherman uskoo Jumalan oikeuttaneen Israelin valtion olemassaolon. Samaan aikaan hän taistelee henkeen ja vereen palestiinalaisten ihmisoikeuksien puolesta.
"Uskon, että paras tapa suojella lapsiani ja turvata heidän tulevaisuutensa on taistella oikeudenmukaisuuden puolesta ja palestiinalaisten kärsimyksiä vastaan", Ascherman sanoo.
Kun hontelo ja parrakas rabbi vaeltelee Israelin miehittämän Länsirannan kukkuloilla, moni palestiinalainen yhdistää hänet laittomasti seudulle muuttaneisiin juutalaissiirtokuntalaisiin.
Ascherman kuitenkin auttaa palestiinalaisia oliivisadon korjuussa, kaivonrakennuksessa ja Israelin armeijan tuhoamien talojen kunnostuksessa. Usein hän ryhtyy ihmiskilveksi, kun siirtokuntalaiset tai Israelin sotilaat yrittävät käydä palestiinalaisten kimppuun.
Rökitystä kahdelta suunnalta
"Mikään ei lähennä minua palestiinalaisiin niin kuin Israelin turvallisuusjoukoilta saatu yhteinen selkäsauna. Se myös muuttaa palestiinalaisten käsitystä vihollisistaan", Ascherman nauraa.
"Israelin poliisit ja sotilaat ovat käyneet kimppuuni ja pidättäneet minut moneen otteeseen. Toisaalta palestiinalaiset ovat kivittäneet autoni tuulilasin mäsäksi luullessaan minua siirtokuntalaiseksi", hän jatkaa.
Ascherman muutti Israeliin Yhdysvalloista vuonna 1994. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta, ja hän kuuluu Rabbit ihmisoikeuksien puolesta -järjestön (RHR) kantaviin voimiin.
Järjestö perustettiin 1988 puolustamaan Israelin köyhiä ja vähemmistöihin kuuluvia. Se ajaa myös siirtotyöläisten asiaa sekä sukupuolten tasa-arvoa ja vastustaa naiskauppaa. RHR on saanut useita rauhanpalkintoja.
Alkuperäistä sionismia
Juutalaisten omaa kansallisvaltiota kannattava sionismi rinnastuu usein rasismiin ja fanatismiin pyrkiessään häätämään palestiinalaiset näiden synnyinsijoilta. RHR katsoo kuitenkin puolustavansa alkuperäistä sionismia ja juutalaista ihmisoikeusperinnettä.
Ascherman muistuttaa, että sionismissa on eri haaroja, joista kaikkien näkemyksiä hän ei hyväksy.
Hän myöntää, että juutalaisvaltiota perustettaessa 1948 kaikki eivät halunneet jakaa aluetta palestiinalaisten kanssa.
"Uskon juutalaisten oikeuteen asua Israelissa ja valtion oikeuteen olla olemassa, mutta raamatullinen perinne asettaa oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeudet aluelaajennusten edelle", Ascherman sanoo.
Uhkana uusi intifada
RHR on tehnyt paljon työtä Länsirannalla, missä palestiinalaisviljelijät ovat sen vetoomusten ansiosta taas päässeet kasvitarhoihinsa vuosien kiellon jälkeen.
Aschermanin mukaan tilanne Länsirannalla on hiukan rauhoittunut, mutta Itä-Jerusalemissa jännitys kiristyy. Hän epäilee, että palestiinalaisten uusi kansannousu eli kolmas intifada saattaa alkaa juuri Itä-Jerusalemista.
"Länsirannalla pystyn edistämään palestiinalaisten oikeuksia hyödyntämällä Israelin demokratian tarjoamia työkaluja. Voin vedota oikeusistuimiin tai kutsua median ja aktivisteja paikalle. Itä-Jerusalemissa tilanne on toinen, ja näen palestiinalaisten kasvavan turhautumisen."
Aschermanin mukaan Israel rajoittaa määrätietoisesti palestiinalaisten läsnäoloa Itä-Jerusalemissa ja tuo tilalle siirtokuntalaisia. "Toimintaa rahoittavat paljolti ulkomailla asuvat juutalaiset."
Hän itse uskoo, että myös jokin korkeampi voima vaikuttaa asioihin, "mutta se ei vapauta meitä vastuusta."
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia