Näkökulmat Israel ja Palestiina
Yhdysvaltain tukileikkauksista Palestiinassa kärsii myös Israel
Yhdysvallat on ilmoittanut leikkaavansa rahoituksen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestöltä UNRWA:lta painostaakseen palestiinalaisia rauhanneuvotteluihin. Samalla on kuitenkin unohtunut, että jos UNRWA menettää kykynsä huolehtia palestiinalaisista, Israel on lain mukaan velvollinen tekemään sen, kirjoittaa kansainvälisen oikeuden asiantuntija Mona Ali Khalil.
UNRWA:n rahoitusleikkaukset kurittavat palestiinalaispakolaisia mutta myös Israelia. Kuvassa tyttöjä koulun pihalla Gazassa vuonna 2015. Kuva: Anna Merrifield / Ulkoministeriö / CC BY-NC-ND 2.0.
(IPS) -- Kun Yhdysvallat katkaisee apunsa Palestiinan pakolaisia auttavalta YK-järjestöltä (UNRWA), rangaistuksen kohteeksi joutuu oikeastaan Yhdysvaltain liittolainen Israel.
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley on selittänyt avun lopettamista sillä, että palestiinalaisjohto hyökkää Yhdysvaltoja vastaan eikä suostu neuvottelemaan Lähi-idän rauhasta mutta odottaa samaan aikaan UNRWA:n rahaa käsi ojossa.
Haleyn mukaan tuen epäämisellä halutaan painostaa palestiinalaiset neuvottelupöytään ja vauhdittaa rauhanprosessia.
Häneltä kuitenkin unohtui, että pohjimmiltaan UNRWA:lle annettu rahoitus ei suosi palestiinalaisia tai heidän johtajiaan vaan Israelia.
Tukisummalla saa kymmenen hävittäjää
Kansainvälinen humanitaarinen oikeus velvoittaa miehittäjävaltion huolehtimaan valtaamansa alueen asukkaiden hyvinvoinnista. Se kattaa muun muassa järjestyksenpidon, terveydenhuollon ja ravinnon turvaamisen.
Israelin miehittämillä alueilla ja naapurimaiden pakolaisleireillä elävien palestiinalaisten hyvinvoinnista on huolehtinut Israelin sijasta YK. Täyttäessään omaa YK:lta saamaansa tehtävää UNRWA hoitaa myös velvollisuuksia, jotka kuuluvat viime kädessä Israelille.
Jos UNRWA menettää kykynsä huolehtia palestiinalaisista, Israel on lain mukaan velvollinen tekemään sen.
Yhdysvallat on antanut UNRWA:lle 300 miljoonaa dollaria (dollari on 0,86 euroa) vuodessa miehitettyjen alueiden palestiinalaisten perustarpeiden täyttämiseen. Summan voi nähdä myös lisätukena Israelille, jota USA avustaa suoraan noin viiden miljardin dollarin edestä.
300 miljoonalla dollarilla Israel pystyy ostamaan ensimerkiksi kymmenkunta yhdysvaltalaisvalmisteista hävittäjää tai taisteluhelikopteria, joilla tehdä pommitusiskuja palestiinalaisia ja naapurimaita vastaan.
Haley kuitenkin vaatii Gazaan saarrettuja ja pakolaisleirien palestiinalaisia – ei Israelia – osoittamaan kiitollisuutta YK-rahoituksen vuoksi.
Yksipuoliset julistukset
Haleyn viittaukset neuvottelupöytään kummastuttavat sikäli, että Yhdysvallat näyttää valinneen aivan toisen tien ”rauhaan”. Presidentti Donald Trumpin hallitus ratkoo asioita yksipuolisilla julistuksilla – esimerkiksi Jerusalemin asemasta – ja suosii pelkästään toista osapuolta.
Miksi vaivautua kutsumaan toista osapuolta neuvottelupöytään, kun kaikki näyttää olevan jo päätetty: Jerusalem on Israelin pääkaupunki, palestiinalaiset eivät ole enää pakolaisia, eikä heillä ole oikeutta palata kotiin, Israelin rajat määritellään sen Länsirannalle rakentamien laittomien siirtokuntien mukaan, ja Israelista tulee puhdas juutalaisvaltio – vaikka kolmannes sen asukkaista on kristittyjä tai muslimeja.
Yhdysvaltain nykypolitiikka ei auta niitä, jotka haluavat rauhaa ja turvallisuutta sekä Israelille että palestiinalaisille. Se ei myöskään paranna Yhdysvaltain asemaa Lähi-idässä tai maailmassa. Se ei auta edes Israelia. Maan omat turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että radikalismi ja välivaltainen ääriliikehdintä vain yltyvät.
Voidaan kysyä, heikentääkö Yhdysvallat Lähi-idän rauhanmahdollisuuksia tahallaan vai vahingossa.
Kirjoittaja on kansainvälisen oikeuden asiantuntija, jonka järjestö Mak Law auttaa valtioita ja järjestöjä.
Kommentit
Juuri noin. Kun nuoret palestiinalaiset menettävät toivonsa seuraa hyökkäyksiä. Alue olisi mahd rauhoittaa ja siitä tulisi mahtava turistikohde mikäli löytyisi järkeä toteuttaa kaksi rinnakkaista valtiota.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia