Tutkimus: Kansanmurhien riski nousee kriisimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kansanmurhien riski nousee kriisimaissa

Kansanmurhia ennustavan indeksin mukaan muun muassa Syyrian ja Egyptin riskit kasvavat.

Kansanmurhan kaltaisten väkivaltaisuuksien uhka on tällä hetkellä suurin Afrikan kriisimaissa Somaliassa ja Sudanissa sekä sisällissodasta kärsivässä Syyriassa, käy ilmi vähemmistö- ja alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavan Minority Rights Group Internationalin selvityksestä.

Järjestö listaa vuosittain suurimmassa kansamurhan, joukkomurhan tai muun systemaattisen väkivallan vaarassa olevat maat ja kansat Peoples under Threat -indeksissään. Tavoitteena on tunnistaa ennakkoon ne maat, joissa väkivallan uhka on suurin.

Laskennassa otetaan huomioon muun muassa se, onko maa konfliktissa, miten vakaa se poliittisesti ja miten paljon pakolaisia siellä on.

Tutkijoiden mukaan indeksin ennuste on osoittautunut valitettavan paikkansapitäväksi esimerkiksi Etelä-Sudanissa, joka noussut listalla kaksi sijaa. Väkivaltaisuudet kärjistyivät viime vuoden joulukuussa, kun presidentin ja varapresidentin väliset erimielisyydet riistäytyivät etniseksi väkivallaksi. Ainakin 10 000 ihmistä on kuollut.

Eniten väkivallan riski on järjestön mukaan noussut Egyptissä, joka kipusi vertailussa 33 sijaa viime vuodesta. Maan tilanne on radikaalisti huonontunut presidentti Muhammed Mursin syrjäyttämisen jälkeen viime kesänä.

Uutena listalle on noussut Ukraina, jossa vaarassa ovat selvityksen mukaan muun muassa Krimin tataarit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia