Aids-työ vaikeutuu Ukrainassa
Uusi laki ahdistaa terveysjärjestöjä Venäjän malliin.
(IPS) -- Aidsin torjunta ja hoito uhkaavat vaikeutua entisestään Ukrainassa, jossa tautitilanne on Euroopan pahin. Työ on paljolti järjestöjen kontolla, ja uusi laki vaikeuttaa niiden asemaa.
Ukraina on viime kuukausina kiristänyt lainsäädäntöään vastauksena hallituksen vastaisille mielenilmauksille. Uusi laki velvoittaa Venäjän malliin kansainvälistä rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään "ulkomaiseksi agentiksi". Se antaa valtiolle oikeuden verottaa niiden tuloja.
"Laki on aids-työtä tekeville kansalaisjärjestöille katastrofi. Se pahentaa Ukrainan tautiepidemiaa entisestään", sanoo Kansainvälisen hiv/aids -allianssin Ukrainan-osaston edustaja Pavel Skala. Järjestö on alan suurin toimija Ukrainassa.
Vuoden 2010 tilastojen mukaan 45 miljoonasta ukrainalaisesta kantaa hi-virusta arviolta 360 000. Tartunta on levinnyt erityisesti huumeneulojen välityksellä.
Vähättelyä ja korruptiota
Ukrainan valtiota on moitittu aids-ongelman vähättelystä ja korruptiosta. YK:n Unaids-järjestön mukaan Ukrainan hivin kantajista alle 40 prosenttia saa antiretroviraalista lääkitystä.
Vuonna 2004 ilmeni, että valtio oli maksanut aids-lääkkeistä yli 25-kertaisen hinnan. Sen jälkeen Maailmanlaajuinen terveysrahasto aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjumiseksi on ohjannut tukensa pääasiassa kansalaisjärjestöille.
Ukrainassa arvioidaan olevan liki 300 000 suonensisäisten huumeiden käyttäjää, ja myös puhtaiden neulojen jakelu on jäänyt järjestöjen huoleksi.
Työ on tuottanut tulosta, sillä vuonna 2012 Ukrainan hiv-tartuntojen määrä kääntyi ensi kerran laskuun.
Tuki verolle?
Ukrainan hiv/aids -allianssin saama kansainvälinen rahoitus on tähän asti ollut verotonta. Järjestö pyörittää itäisen Euroopan ja Keski-Aasian suurinta operaatiota, jonka piirissä on 170 000 huumeidenkäyttäjää yli 300 kaupungissa.
Työhön osallistuu yli 170 ukrainalaista järjestöä. Maailmanlaajuisen aids-rahaston tuen vuoksi uusi laki luokittelee ne "ulkomaisiksi agenteiksi". Jos tuki pannaan verolle, järjestöt joutuvat perikatoon.
Unaidsin maakoordinaattori Jacek Tyszko pitää tilannetta huolestuttavana, koska suurin osa Ukrainan aids-työstä on järjestöjen vastuulla.
"Maailmanlaajuisen rahaston tuen tulisi olla verotonta, mutta laki on tässä epäselvä, ja se herättää epäilyksiä", hän pohtii.
Tullataan ja syynätään
Ukrainan hiv/aids-allianssi on viime syksystä asti taistellut tulliviranomaisten kanssa maksuista, joita halutaan periä injektioneulojen maahantuonnista.
Allianssin Skala pelkää, että järjestöjen rinnastaminen vakoojiin oikeuttaa viranomaiset puuttumaan mielivaltaisesti niiden toimintaan ja vaatimaan muutoksia.
"Ilmapiiri muuttuu vihamielisemmäksi sosiaalityöntekijöille, ja pelko lisääntyy järjestöjen piirissä. Työ vaikeutuu entisestään", Skala ennustaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia