Raportti: Äitiyskuolleisuuden väheneminen on pysähtynyt – Useimmat kuolemat voitaisiin estää
Äitiyskuolleisuus on osassa maailmaa kasvanut viime vuosina, käy ilmi tuoreesta YK-raportista. Kuolemien vähentäminen olisi mahdollista, mutta se vaatisi toimivaa perusterveydenhuoltoa.
Munaye Esmael hoiti vastasyntynyttä poikaansa Umar Abdu Shafria Unicefin tukemassa sairaalassa Etiopiassa vuonna 2018. Kuva: UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.
Noin 287 000 naista kuoli raskauden tai synnytyksen seurauksena vuonna 2020. Määrä on kyllä pienentynyt esimerkiksi 2000-luvun alkuun verrattuna yli kolmanneksella, mutta käytännössä edistys on viime vuosina ollut mitättömän pientä, selviää YK-järjestöjen tänään julkaisemasta raportista (pdf).
Raportin mukaan osassa maailman alueista äitiyskuolleisuus on jopa kasvanut vuosina 2016–2020. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, jossa luvut ovat tosin muutenkin alhaiset, kasvua oli 17 prosenttia, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla 15 prosenttia. Vielä ei tiedetä tarkasti, onko koronapandemia vaikuttanut lukuihin.
Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kuolemat laskivat 35 prosenttia ja Keski- ja Etelä-Aasiassa 16 prosenttia, mikä osoittaa, että edistys on mahdollista, raportissa todetaan. Muualla äitiyskuolleisuus on pysytellyt kuta kuinkin samoissa lukemissa viime vuodet.
Äitiyskuolleisuuden vähenemisen pysähtyminen on takaisku, sillä 2000-luvulla äitiyskuolleisuus väheni, joskaan ei niin paljon kuin toivottiin.
”Ei voi hyväksyä sitä, että niin monet naiset kuolevat tarpeettomasti raskauden tai synnytyksen seurauksena. Yli 280 000 kuolemaa vuodessa on kohtuutonta. -- Meillä on välineet, tieto ja resurssit estää ehkäistävissä olevat äitiyskuolemat. Se, mitä tarvitaan nyt, on poliittinen tahto”, sanoo YK:n väestörahaston Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem tiedotteessa.
Suurin osa äitiyskuolemista tapahtuu köyhissä maissa ja konfliktimaissa. 70 prosenttia tapahtuu Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Yleisimpiä syitä ovat verenvuoto, korkea verenpaine, infektiot, turvattomien aborttien aiheuttamat komplikaatiot ja taustalla olevat sairaudet, kuten malaria tai hiv. Kaikki olisivat ehkäistävissä ja hoidettavissa kunnollisen terveydenhuollon avulla.
Terveyspalvelujen alirahoitus, ammattilaisten puute ja heikot lääkkeiden tuotantoketjut haittaavat kuitenkin edistystä. Kanemin mukaan maailmasta puuttuu esimerkiksi 900 000 kätilöä.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2030 äitiyskuolemia olisi 100 000:ta synnytystä kohti 70. Tällä hetkellä luku on 223 ja kriisimaissa 551.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia