Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa
Amnesty kritisoi itärajan sulkemisen jatkamista – ”Ylenkatsoo Suomen kansainvälisiä velvoitteita”
Suomen pitäisi kaikissa tilanteissa turvata aito oikeus hakea turvapaikkaa. Itärajan sulku ei enää ole väliaikainen, sanoo Amnesty.
- Kuva: Walter Knerr / Pixabay.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kritisoi hallituksen eilistä päätöstä jatkaa itärajan täyssulkua huhtikuun puoliväliin asti. Sen mukaan päätös on kohtuuton.
“Tämä ei ole enää väliaikainen rajasulku. Itäraja on ollut täysin suljettuna lähes kaksi kuukautta. Päätös pitää raja kiinni vielä toiset kaksi kuukautta on piittaamaton turvaa hakevia ihmisiä kohtaan. Se myös ylenkatsoo Suomen kansainvälisiä velvoitteita. Aito mahdollisuus hakea turvapaikkaa ei voi tässä tilanteessa toteutua. On jatkuva vaara, että Suomi loukkaa palautuskieltoa”, sanoo järjestön oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi tiedotteessa.
Hallitus päätti eilen, että itärajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina 14.4. asti. Myöskään kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla.
Syynä on sisäministeriön mukaan ”vakavasti kansallista turvallisuutta ja yleistä järjestystä uhkaava välineellistetyn maahantulon ilmiö”. Sen mukaan välineellistetty maahantulo käynnistyisi uudelleen, jos rajanylityspaikat avattaisiin.
Amnesty muistuttaa, että Suomen pitäisi kaikissa tilanteissa turvata aito oikeus hakea turvapaikkaa.
“Koska itäraja on kiinni, jo 35 ihmistä on joutunut ylittämään rajan epävirallisesti. Osa heistä on ollut lapsia. Se, että jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevat, turvaa hakevat ihmiset joutuvat ylittämään rajan epävirallisesti, voi pahimmillaan asettaa heidät hengenvaaraan”, Miraftabi sanoo.
Amnesty on huolissaan myös ehdotuksista ratkaista tilanne niin sanotuilla pushbackeilla eli käytännössä toimilla, joilla viranomaiset estävät rajan yli pyrkiviä ihmisiä saapumasta maahan ja hakemasta turvapaikkaa. Ne rikkovat oikeutta hakea turvapaikkaa ja voivat myös rikkoa palautuskieltoa ja joukkokarkotuksen kieltoa, järjestö toteaa.
Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on pääosin todennut pushbackit laittomiksi.
Kommentit
Itärajalle ei tarvitse yhdenkään aidon pakolaisen tulla. Heillä on lähempänä kotimaitaan turvallisia maita. Suomeen pääsy ei ole yleinen ihmisoikeus.
Amnestyssä on varmaankin hyvin vähän Suomessa syntyneitä. Suomi ei saanut itsenäisyyttä tuosta noin vaan ja taisteli toisessa maailmansodassa Venäjää vastaan. Amnestylla varmaankin on tehtävä mutta heidän maailmansa on ideologinen kupla joka ei tunnista oikein historian merkitystä. On toki oikeitakin pakolaisia mutta myös välineellisiä pakolaisia joita Venäjä nyt käyttää hybridisodassa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia