Amnesty: Länsimaisia aseita valuu Irakin puolisotilaallisille joukoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Länsimaisia aseita valuu Irakin puolisotilaallisille joukoille

Yhdysvaltojen, Euroopan maiden, Venäjän ja Iranin valmistamia aseita päätyy armeijan kautta puolisotilaallisille joukoille, joiden tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin, järjestö varoittaa.

Niin Yhdysvaltain, Euroopan maiden, Venäjän kuin Iraninkin valmistamia aseita päätyy Irakin armeijan kautta puolisotilaallisille joukoille, joiden tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tänään ilmestyneen raportin mukaan Irakin armeijan alaisuudessa toimivat puolisotilaalliset joukot ovat saaneet käyttöönsä ainakin 16 eri maassa valmistettuja aseita. Asetyypit vaihtelevat panssarivaunuista ja tykistöstä käsi- ja automaattiaseisiin. Aseita käyttäneet pääosin shiialaiset joukot ovat syyllistyneet muun muassa tuhansien sunnimiesten ja -poikien kidutukseen, sieppauksiin, laittomiin teloituksiin sekä omaisuuden mielivaltaiseen tuhoamiseen, raportissa kerrotaan.

Irakissa käynnissä olevan konfliktin ja sen armeijan heikon seurantajärjestelmän vuoksi on vaikea jäljittää, kenen käyttöön aseet päätyvät. Amnesty vaatiikin maata liittymään kansainväliseen asekauppasopimukseen sekä valvomaan tiukemmin asevarastojaan. Myös muiden valtioiden on varmistettava, ettei niiden viemiä aseita päädy Irakissa ihmisoikeusloukkauksista epäiltyjen ryhmien käsiin, se sanoo.

Asevienti Irakiin on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana 83 prosenttia edelliseen viisivuotiskauteen verrattuna.

"Kansainvälisten aseviejien -- tulee tiedostaa, että kaikilla Irakiin välitettävillä aseilla on todellinen riski päätyä ihmisoikeusloukkauksiin jo pitkään syyllistyneiden aseellisten ryhmien käsiin", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo järjestön tiedotteessa.

Puolisotilaallisten joukkojen vaikutusvalta on kasvanut Irakissa vuodesta 2014 alkaen Isisn vastaisen taistelun vuoksi. Liikkeen uhkaan vastatessa on kuitenkin kunnioitettava kansainvälistä oikeutta, Amnesty muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia