Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa
Amnestyn vuosiraportti: Suomen suurimpia ihmisoikeusongelmia turvapaikkapolitiikka ja translaki
Suomen turvapaikkapolitiikan virheet ovat osa laajempaa ilmiötä, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Suomen ihmisoikeusongelmat liittyvät muun muassa naisten oikeuksiin ja turvapaikkapolitiikkaan, kerrotaan Amnestyn vuosiraportissa. Kuva: Matti Mattila / CC BY 2.0.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki marraskuussa 2019 historiallisen päätöksen. Sen mukaan Suomi on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen ydinartikloja. palauttaessaan vuonna 2017 Irakiin turvapaikanhakijan, joka surmattiin kolme viikkoa paluunsa jälkeen.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen katsottiin rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimukseen kuuluvaa elämää suojelevaa artiklaa.
Tapaus on yksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosiraportissa esiin nostetuista Suomen ihmisoikeusongelmista. Tänään julkaistussa vuosiraportissa käydään läpi maailman ihmisoikeustilannetta maittain.
Suomen osalta nostetaan esiin erityisesti turvapaikkapolitiikka. Amnestyn mukaan Suomi heikensi viime hallituskaudella järjestelmällisesti turvapaikkalakeja ja -käytäntöjä. Viime vuonna rajattiin vielä uusintahakemusten tekoa.
”EIT:n päätös kertoo, että Suomi tekee peruuttamattomia virheitä turvapaikkapäätöksissä. Siksi tuntuu järjettömältä, että uusintahakemusten käsittelyä rajoitettiin. Se lisää merkittävästi riskiä palautuskiellon rikkomiseen ja heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro tiedotteessa.
Raportin mukaan Suomen ongelmallinen turvapaikkapolitiikka on osa suurempaa kokonaisuutta, jossa rajojen suojelu menee ihmishenkien pelastamisen edelle.
EU saa raportissa kritiikkiä siitä, että se ei ole onnistunut luomaan järjestelmää, jossa vastuu turvapaikanhakijoista jaetaan jäsenmaiden kesken. Esimerkiksi Kreikan saarten pakolaisleirien kammottava tilanne on seurausta EU:n epäonnistuneesta turvapaikkapolitiikasta ja ihmisoikeuksien vastaisesta sopimuksesta Turkin kanssa, raportissa todetaan. EU on jatkanut yhteistyötä myös ihmisoikeusongelmista tunnetun Libyan kanssa.
Lisäksi vuosi 2019 jää historiaan valtavista mielenosoituksista ja niiden väkivaltaisesta tukahduttamisesta ympäri maailman, raportissa kerrotaan. Euroopassa laajoja mielenosoituksia nähtiin muun muassa Ranskassa, Itävallassa, Puolassa, Romaniassa, Tsekissä sekä Unkarissa.
Suomen suurimmat ongelmat liittyvät turvapaikkapolitiikan lisäksi raportin mukaan muun muassa translakiin ja naisten oikeuksiin.
Translaki loukkaa yhä transihmisten oikeuksia muun muassa vaatimalla, että sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn resurssit ovat edelleen puutteelliset. Lisäksi raiskauslainsäädäntöä pitäisi uudistaa niin, että raiskaus määriteltäisiin suostumuksen puutteen perusteella. Myös asepalveluksesta kieltäytyvien kohtelu on yhä syrjivää, raportissa todetaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia