"Durbanin sopimus petti Afrikan"
Saavutettu ilmastosopimus sivuutti kaksi kehittyville maille oleellista asiaa, ilmastorahaston ja teknologiasiirron.
"Sopimus on pettänyt Afrikan täysin", sanoi Harjeet Singh, ActionAidin ilmasto-oikeudenmukaisuuskoordinaattori, Durbanin ilmastokokouksen jälkeen.
Saavutettu ilmastosopimus sivuutti kaksi kehittyville maille oleellista asiaa, kirjoittaa SciDevNet.
Ensinnäkin vihreän ilmastorahaston yksityiskohdat ja rahoitus jäivät auki. Rahaston on tarkoitus auttaa kehittyviä maita pärjäämään ilmastonmuutoksen seurausten ja sopeutumisen kanssa. Käytännössä rahastosta saatiin sovittua vain se, että sitä valvoo YK:n alainen elin.
Toisekseen kokous jätti auki kysymyksen siitä, miten teknologiansiirtoa tullaan helpottamaan.
Durbanissa sovittiin, että vuoteen 2012 mennessä on toiminnassa "teknologiamekanismi". Sen on tarkoitus on edistää ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja sen seurausten lieventämisessä auttavan teknologian kehittämistä ja käyttöönottoa.
Eräs teknologiasiirrossa keskeinen kysymys ovat immateriaalioikeudet, sillä patentit usein rajoittavat vihreiden teknologioiden käyttöönottoa kehittyvissä maissa. Niistä ei kuitenkaan pöytäkirjassa ole kehittyneiden maiden vastustuksen takia mitään mainintaa.
Teknologioiden patenttimonopolien kritiikki sekä teknologioiden ympäristö- ja muut arvioinnit jätettiin täysin pois, sanoo Silvia Ribeiro, Latinalaisen Amerikan ETC-ryhmän Meksikon johtaja.
"Ilman näiden perustavanlaatuisten huolten käsittelemistä, uusi teknologiamekanismi tulee olemaan vain globaali markkinointiväline, joka kasvattaa ylikansallisten yritysten tuottoja", hän sanoi.
Durbanin rintama murtuu
Kehittyneiden maiden vastuuta koskien kritiikkiä herätti myös etenkin Kanadan yllättävä päätös jättäytyä pois Kioton-sopimuksen jakosta.
YK:n ilmastonmuutoskonferenssin pääsihteeri Christiana Figueres piti Kanadan yllättävää päätöstä vetäytyä Kioton jatkosta valitettavana, kertoo Suomen YK-liitto.
Hänen mukaansa Kanadalla on paitsi laillinen velvoite vähentää päästöjään YK:n ilmastosopimuksen nojalla, myös moraalinen velvoite olla johtamassa globaaleja ponnisteluja päästöjen vähentämiseksi.
Hän kehotti Durbanin kokouksen jälkeen kehittyneitä maita lunastamaan ilmastosopimuksen mukaiset velvoitteensa ja kasvattamaan kunnianhimoaan päästövähennysten sekä kehittyville maille suunnatun ilmastoavun suhteen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia