Uutiset Iranin ihmisoikeustilanne
Ihmisoikeusasianajajien vaino kiihtyy Iranissa – telkien takana on nyt myös nälkälakossa olevan asianajajan aviomies
Iran yrittää estää ihmisoikeuksiin erikoistuneita asianajajia puolustamasta asiakkaitaan, jotka ovat muun muassa huivipakkoa protestoineita naisia. Viime päivinä on pidätetty useita aktivisteja ja asianajajia.
Iranin viranomaiset ovat pidättäneet yhä useampia ihmisoikeusasianajajia ja naisten oikeuksien puolustajia. Pidätykset alkoivat jo aiemmin kesällä, mutta viime päivinä on pidätetty lisäksi useita muitakin aktivisteja, kertovat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch.
Iranin viranomaiset pidättivät kesäkuun puolivälissä Iranin tunnetuimpaan kuuluvan ihmisoikeusjuristin Nasrin Sotoudeh’n. Hän on puolustanut naisia, jotka ovat protestoineet maan huivipakkoa vastaan. Sotoudeh’ta syytetään muun muassa järjestelmän vastaisesta propagandasta, ja hän on aloittanut nälkälakon.
Iranissa on ollut viime aikoina useita protesteja, joissa naiset ovat esiintyneet ilman pakollista huivia.
Viimeisen viikon aikana tiedusteluministeriö on pidättänyt lisää ihmisiä. Pidätettyjen joukossa on esimerkiksi asianajaja Arash Keykhosravi, joka oli edustanut ympäristöaktivisti Kavous Seyed-Emamin perhettä. Seyed-Emami kuoli epämääräisissä olosuhteissa vankeudessa helmikuussa 2018. Myös Sotoudeh'ta edustava Payam Derafshan on pidätetty.
Viime viikolla viranomaiset pidättivät myös naisten oikeuksien aktivistit Hoda Amidin ja Najmeh Vadehin, jotka ovat pitäneet työpajaa tasa-arvoisista oikeuksista avioliitossa. Tällä viikolla pidätettiin myös nälkälakossa olevan Nasrin Sotoudeh’n aviomies Reza Khandan.
Amnesty mukaan asianajajien pidätysten tarkoituksena on estää näitä edustamasta asiakkaitaan, jotka ovat niinikään usein ihmisoikeusaktivisteja tai alaikäisenä kuolemaan tuomittuja.
”Iranin ihmisoikeustilanne on saavuttanut kriisipisteen. Lievät huolen ilmaisut eivät riitä. Vetoamme, että kansainvälinen yhteisö vaatii Iranin viranomaisia lopettamaan hyökkäykset ihmisoikeuspuolustajia, kuten asianajajia ja naisten oikeuksien aktivisteja, vastaan. --- Ottaen huomioon, että EU käy vuoropuhelua Iranin kanssa, sen pitäisi olla eturintamassa näissä vaatimuksissa”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tutkimusjohtaja Philip Luther tiedotteessa.
EU on aiemmin ilmaissut huolensa Nasrin Sotoudeh’n pidätyksestä. Sotoudeh sai vuonna 2012 Euroopan parlamentin myöntämän Saharov-ihmisoikeuspalkinnon.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia